Vaccinarea cu serul AstraZeneca dintr-un lot a fost suspendată temporar în mai multe țări europene. „Au fost semnalate cheaguri de sânge fatale”

  • Publicat:
Vaccinarea cu serul AstraZeneca dintr-un lot a fost suspendată temporar în mai multe țări europene. „Au fost semnalate cheaguri de sânge fatale”

Danemarca a suspendat temporar utilizarea vaccinului Oxford AstraZeneca dintr-un lot după ce o persoană a murit din cauza unor cheaguri de sânge dezvoltate după inoculare.

Cel puțin șase țări europene au întrerupt temporar administrarea de vaccinuri AstraZeneca din lotul ABV 5300, după ce au fost semnalate cheaguri de sânge fatale la persoane inoculate cu serul anti-COVID.

Oficialii spun că momentan nu se știe dacă există o legătură între aceste cheaguri cu injecția, dar că investighează temeinic situația.

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a anunțat că România nu a primit doze din lotul respectiv.

Însă și în Italia a fost suspendată temporar vaccinarea cu AstraZeneca, de data aceasta dintr-un alt lot (ABV 2856), cu care au fost vaccinați și 77.049 de români.

Potrivit unui comunicat recent al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), 4.257 de doze neutilizate existente în centrele de vaccinare din lotul ABV 2856 vor fi înlocuite temporar cu doze din alt lot, până la decizia EMA, și procesul de vaccinare cu AstraZeneca în România va continua.

„Decizia de a lua o pauză de vaccinare nu este ușoară”

„Momentan avem nevoie de toate vaccinurile pe care putem să le luăm”, a spus Soren Broston, șeful Sănătății din Danemarca. „Astfel că decizia de a lua o pauză din vaccinare nu este ușoară”, adaugă oficialul, potrivit Financial Times.

„Tocmai pentru că vaccinăm multe persoane, trebuie să răspundem rapid unde știm că sunt posibile efecte adverse serioase”, precizează acesta.

Trei mari orașe din Norvegia – Bergen, Stavanger și Trondheim – au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca din acel lot până când se vor investiga temeinic posibilele efecte secundare.

Suedia a declarat că nu suspendă folosirea vaccinului dezvoltat de Oxford și AstraZeneca întrucât nu există „dovezi suficiente” pentru asta.

Agenția Europeană a Medicamentelor: Aceste afecțiuni nu sunt pe lista efectelor adverse

Agenția Europeană a Medicamentelor spune că au fost raportate 22 de cazuri de persoane cu cheaguri de sânge din 3 milioane de europeni imunizați cu serul AstraZeneca. Două persoane care fuseseră vaccinate au murit din cauza cheagurilor de sânge: în Danemarca și Austria.

„Momentan nu există nicio dovadă că vaccinarea a dus la aceste afecțiuni, care nu sunt pe lista efectelor adverse ale vaccinului”, a transmis Agenția Europeană a Medicamentelor.

AstraZeneca spune că vaccinul este sigur

AstraZeneca a precizat că dozele de vaccin produse sunt supuse unor controale de calitate stricte și riguroase.

Compania a spus că „nu au existat incidente confirmate de efecte adverse serioase asociate cu acest vaccin.”

Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania și Letonia suspendă și ele temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca din lotul problematic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian