Vaccinul anti-COVID Pfizer & BioNTech oferă protecție ridicată împotriva variantei sud-africane a coronavirusului, respectiv B.1.351, arată un nou studiu.
Mai precis, vaccinul are o eficacitate de aproximativ 90%, oferă 100% protecție împotriva formelor severe de boală și asigură imunitate cel puțin 6 luni, potrivit unui comunicat al companiei farmaceutice.
Rezultatele se bazează pe un studiu care nu a fost încă evaluat de un comitet științific independent și a constat în monitorizarea unui eșantion de 46.000 de voluntari, care au fost testați periodic. Din 927 de participanți care au fost confirmați cu COVID-19 la peste o săptămână de la a doua doză de vaccin, doar 77 de persoane fuseseră vaccinate, celelalte 850 primind placebo.
Datele ar putea crea premisele autorizării necondiționate a vaccinului anti-COVID Pfizer & BioNTech de către Autoritatea americană pentru alimente și medicamente (FDA), chiar în cursul lunii aprilie.
Până în prezent au fost vaccinați aproape 80 de milioane de americani cu acest vaccin anti-COVID.
Aceste date confirmă eficacitatea, eficiența și profilul de siguranță al vaccinului nostru. Autorizația necondiționată ar putea să diminueze temerile celor care încă refuză vaccinarea, spune Albert Bourla, CEO-ul companiei Pfizer.
De asemenea, compania a anunțat recent că va cere autorizația de folosire a vaccinului anti-COVID Pfizer pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani, având în vedere că rezultatele de până acum arată că acest ser este sigur și eficace și pentru această categorie de vârstă.
Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani se vor putea vaccina înainte de începerea noului an şcolar.
Studiul a fost făcut pe 2.260 de participanţi în Statele Unite. Au fost observate 18 infecţii cu COVID-19 confirmate în grupul placebo şi nu s-au confirmat infecţii în grupul care a primit vaccinul, potrivit companiei.
Efectele secundare au fost în general compatibile cu cele observate la adulţi.
În următoarele zile, FDA va trebui să ia o decizie și în privința vaccinului AstraZeneca.
Însă dr. Anthony Fauci a declarat pentru Reuters că este posibil să nu mai fie necesar vaccinul dezvoltat de britanici, pentru că SUA are suficiente doze și contracte încheiate cu Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson și, foarte curând, cu Novavax.
Mai mult, Fauci a declarat că cifrele haotice prezentate de AstraZeneca nu prea sunt pe placul autorităților americane și că încrederea populației în acest vaccin este deja știrbită din cauza evenimentelor din ultima perioadă referitoare la suspiciunea de apariție a trombozelor în urma vaccinării.
La sfârșitul lunii martie, AstraZeneca a spus, într-un comunicat de presă, că vaccinul lor anti-COVID are o eficacitate de 79%. În următoarele zile, compania a revizuit cifra eficacității la 76%, în urma unei reacții a Institutului Naţional american al Alergiilor şi Bolilor Infecţioase (NIAID), care a spus că au fost folosite „date depășite” în testele clinice din SUA, care au condus la o estimare incompletă a eficacității vaccinului AstraZeneca.