Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson ar putea fi autorizat în Europa la mijlocul lunii martie

Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson are o eficacitate de 67% în prevenirea formelor grave ale bolii și se administrează o singură doză, fără a fi nevoie de rapel.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson ar putea fi autorizat în Europa la mijlocul lunii martie
Sursa foto: Shutterstock

Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson va fi tema de discuție pentru Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) în data de 11 martie, se arată într-un comunicat de presă al companiei Janssen.

Reprezentanții EMA se vor reuni într-o ședință specială ce are drept scop aprobarea autorizării condiționate de punere pe piață a vaccinului anti-COVID Johnson & Johnson, transmite Reuters.

Dacă vaccinul va primi autorizația EMA, primele doze ar putea sosi în România pe parcursul lunii aprilie, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

În prezent, în țara noastră sunt folosite 3 vaccinuri anti-COVID: vaccinul Pfizer & BioNTech, vaccinul Moderna și vaccinul AstraZeneca & Oxford.

Mai multe informații despre campania de vaccinare găsiți pe vaccinare-covid.gov.ro

Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson, autorizat deja în Statele Unite

În Statele Unite, FDA a acordat, la finalul lunii februarie, autorizaţia de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson pentru persoanele în vârstă de cel puţin 18 ani.

Vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză și, conform studiilor de specialitate realizate pe circa 44.000 de persoane, are o eficacitate de 67% în prevenirea formelor grave de infecție cu SARS-CoV-2.

Compania Janssen s-a angajat să livreze Statelor Unite 100 de milioane de doze până la sfârșitul lunii iunie.

Momentan, vaccinul anti-COVID AstraZeneca & Oxford, al cărei principiu de funcționare este similar celui de la Janssen, nu este autorizat în SUA, urmând ca la începutul lunii aprilie să fie date publicității rezultatele studiului de fază 3.

Cum funcționează și ce eficacitate are vaccinul companiei Janssen

Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte un vector viral nereplicativ (adenovirus Ad26) pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.

Conform companiei Janssen, eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 Johnson & Johnson a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronavirusului.

În testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari nu a fost înregistrat niciun deces asociat vaccinării.

Printre reacțiile adverse temporare înregistrate după inocularea vaccinului anti-COVID Johnson & Johnson se numără: durerile de cap, durerile sau umflăturile la locul injecției, oboseala, slăbiciunea, febra, durerile musculare, amețeala.

Chiar dacă vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson are o eficacitate mai redusă decât a vaccinurilor bazate pe ARN mesager (vaccinul Pfizer și cel de la Moderna), trebuie ținut cont că nu au fost făcute comparații în studii clinice între cele 3 tipuri de vaccinuri.

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer & BioNTech şi Moderna, acesta poate fi stocat la temperaturi de 2-8 grade Celsius timp de 3 luni, ceea ce facilitează distribuţia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult