Vaccinul anti-Ebola, sigur şi eficient!

Un nou test clinic realizat cu un vaccin experimental contra Ebola, dezvoltat de GlaxoSmithKline şi National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), a confirmat faptul că medicamentul este lipsit de pericol şi că este capabil într-adevăr să declanşeze o reacţie imunitară.
  • Publicat:
Vaccinul anti-Ebola, sigur şi eficient!

Un nou test clinic realizat cu un vaccin experimental contra Ebola, dezvoltat de GlaxoSmithKline şi National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), a confirmat faptul că medicamentul este lipsit de pericol şi că este capabil într-adevăr să declanşeze o reacţie imunitară, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Potrivit primelor rezultate ale acestui test clinic, desfăşurat pe 60 de voluntari sănătoşi, la Oxford, în Marea Britanie, între septembrie şi noiembrie, vaccinul a fost bine tolerat. Apoi, vaccinul a fost testat şi în Statele Unite.

„Nu am identificat nicio problemă de securitate cu niciuna dintre dozele utilizate”, au afirmat cercetătorii care au condus acest studiu, ale cărui rezultate au fost publicate miercuri, online, în revista medicală americană New England Journal of Medicine (NEJM).

Vaccinul ChAd3 contra tulpinii Zair a virusului Ebola, vinovată de epidemia actuală din Africa de Vest, a declanşat, în diferitele doze testate, reacţii ale sistemului imunitar, au precizat cercetătorii.

Statele Unite, în colaborare cu guvernul liberian, vor demara în curând fazele 2 şi 3 ale acestui studiu clinic, în Liberia.

Dozele vor fi injectate unor persoane care prezintă riscuri de a fi infectate cu febra hemoragică, inclusiv personalului medical şi angajaţilor de la pompe funebre.

Un alt vaccin dezvoltat de canadieni va fi obiectul unui test clinic de fază 2 şi 3 în Liberia.

Este vorba de vaccinul rVSV, pus la punct de Agenţia de sănătate publică din Canada, a cărui licenţă de comercializare este deţinută de compania americană NewLink Genetics. Aceasta din urmă a încheiat un parteneriat cu laboratorul american Merck.

„Aceste două vaccinuri – ChAd3 şi rVSV – s-au dovedit promiţătoare pe animale şi în timpul testelor clinice pe oameni”, a declarat săptămâna trecută medicul Anthony Fauci, directorul NIAID.

„Următoarea etapă va consta în a determina eficacitatea acestor două vaccinuri şi de a confirma inocuitatea lor”, a adăugat el, precizând că acest test clinic, care trebuie încă să obţină aprobarea Agenţiei americane pentru medicamente, va debuta peste două săptămâni.

Autorităţile sanitare americane şi liberiene prevăd de altfel să realizeze un test clinic în Liberia şi Statele Unite şi cu Zmapp, un antiviral produs de compania biomedicală Mapp Biopharmaceutical, care a fost administrat deja unui număr restrâns de pacienţi infectaţi cu Ebola.

„Dacă eficienţa medicamentului Zmapp va fi demonstrată, laboratorul va putea să producă mai multe mii de doze până la sfârşitul anului”, a declarat medicul Robin Robinson, directorul Autorităţii americane pentru dezvoltare şi cercetări biomedicale avansate (ASPR).

Actuala epidemie cauzată de virusul Ebola, de o amploare fără precedent, care a început în primele luni ale anului 2014, a făcut aproximativ 8.600 de decese din cele 22.000 de cazuri recenzate, mai ales în Sierra Leone şi în Guineea, potrivit unui bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 17 ianuarie. Pentru moment, nu există niciun vaccin omologat în mod oficial contra virusului Ebola.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: