Oamenii de ştiinţă care nu fac altceva decât să se gândească la ce să mai inventeze ca să învingă cât mai multe virusuri lucrează la un proiect cu adevărat interesant. Au descoperit un antigen comun celor mai multe tipuri de gripă şi l-au pus într-un leac pe care momentan îl administrează şoarecilor de laborator sub limbă.
Trebuie să îi protejeze de numeroase feluri de gripă, inclusiv de aviară şi porcină, şi chiar se întâmplă asta în testele de până acum. Dacă totul merge cum speră cercetătorii, am putea fi salvaţi de gripe cu o simplă pilulă administrată sublingual.
Obezitatea încurcă planul antigripal
Pentru persoanele cu multe kilograme în plus vaccinul antigripal pare să nu fie eficace. Cercetătorii au observat asta pentru prima oară în 2009 în timpul nebuniei H1N1, când obezii vaccinaţi împotriva acestei gripe nu răspundeau foarte bine la tratament. Sistemul lor imunitar era în dificultate. De altfel atunci mai mulţi obezi decât persoane cu greutate normală s-au îmbolnăvit de gripa H1N1. Apoi, ipoteza că vaccinul antigripal nu are efectul dorit în cazul obezilor s-a confirmat şi pentru cel obişnuit, pe care suntem sfătuiţi să îl facem.
Ne vaccinăm în timpul sarcinii?
Este bine să o facem, spun cercetătorii americani. Ei au descoperit că vaccinul antigripal făcut de mamă pe durata sarcinii protejează şi nou-născutul mai târziu. Aceşti copii au o probabilitate cu 50% mai mică de a fi spitalizaţi din cauza gripei în comparaţie cu bebeluşi ale căror mame nu au primit vaccinul în timp ce erau gravide. Există un studiu făcut pe această temă, care a luat în calcul 1.510 copii. Cei născuţi de mame vaccinate aveau un risc cu 45-48% mai mic de a face gripă în primele luni după naştere.