Vaccinul care poate preveni recidiva în cancerul pancreatic operat

  • Publicat:
Vaccinul care poate preveni recidiva în cancerul pancreatic operat
Foto: Shutterstock

Recidiva în cancerul pancreatic ar putea fi prevenită în viitor cu ajutorul unui vaccin ARN mesager, care are la bază o tehnologie similară celui folosit împotriva COVID-19. În prezent, pacienții diagnosticați cu cancer pancreatic au șanse de supraviețuire destul de scăzute, chiar dacă urmează ședințe de chimioterapie, radioterapie și tumorile sunt înlăturate pe cale chirurgicală.

Un motiv frecvent pentru care apare recidiva în cancerul pancreatic este că tumorile sunt deja foarte extinse la momentul diagnosticului și nu pot fi înlăturate în proporție de 100%, iar fragmentele mici rămase pot metastaza fie în pancreas, fie în organele alăturate.

Printre semnele ce pot sugera existența unei tumori la nivelul pancreasului se numără: scăderea semnificativă în greutate, diareea, constipația, icterul, debutul brusc al diabetului zaharat, scaunul negru, senzația de slăbiciune, mărirea ficatului și mâncărimea intensă pe piele. 

Rezultatele unui studiu publicat recent în revista Nature le dă însă o speranță pacienților care au fost operați de cancer pancreatic. Potrivit cercetătorilor, un vaccin ARN mesager administrat post-intervenție chirurgicală ar putea preveni recidiva în cancerul pancreatic.

Savanții de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York au analizat mai întâi mostre de țesut tumoral provenite de la 16 persoane operate de cancer pancreatic. După operația de înlăturare a tumorii, aceștia le-au administrat pacienților vaccinul ARN mesager personalizat fiecărui tip de tumoră.

Jumătate dintre pacienți au prezentat un răspuns imunitar puternic la vaccinare, iar tumorile nu au reapărut la aceste persoane după o perioadă de urmărire de aproximativ 18 luni. În schimb, tumorile au reapărut după o perioadă de urmărire de aproximativ 13 luni în rândul pacienților care nu au răspuns la vaccin.

„Aceste rezultate interesante indică faptul că într-o zi am putea folosi vaccinurile ca terapie împotriva cancerului pancreatic. Dovezile susțin strategia noastră de a adapta fiecare vaccin la tumora fiecărui pacient”, a declarat într-un comunicat autorul principal al studiului, Vinod Balachandran.

Cu toate acestea, sunt necesare studii mai ample și pe un număr mai mare de pacienți pentru a ajusta și confirma rezultatele obținute.

Dacă aceste cercetări vor confirma rezultatele pozitive, ar fi un progres semnificativ în ceea ce privește terapiile pentru prevenirea recidivelor în cancerul de pancreas.

Mai mult, autorii studiului sunt optimiști că un astfel de vaccin personalizat ar putea, pe viitor, să fie administrat preventiv în scopul reducerii riscului de apariție a cancerului pancreatic la pacienții cu risc crescut de a dezvolta această maladie severă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult