Ce trebuie să știi despre vaccinul gripal: întrebări și răspunsuri

  • Publicat:
Ce trebuie să știi despre vaccinul gripal: întrebări și răspunsuri
Sursa foto: Shutterstock

Începând de săptămâna viitoare, persoanele care doresc să facă vaccinul gripal îl pot găsi la cabinetele medicilor de familie. De menționat că prioritate la vaccinare antigripală gratuită au persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide.

Persoanele care doresc să achiziționeze pe cont propriu vaccinul din farmacii trebuie să plătească aproximativ 50 de lei/vaccin. 

Pentru sezonul gripal 2021-2022, Ministerul Sănătăţii intenționează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea unui număr de aproximativ 2 milioane de doze de vaccin gripal.

Ministerul Sănătății a încheiat semnarea contractului în baza căruia vor fi livrate primele 300.000 doze de vaccin gripal, urmând ca în perioada imediat următoare să fie livrate alte 1 milion de doze pentru continuarea imunizărilor, cu posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 2 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere.

Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe tranșe, la fel ca în anii trecuți. Direcţiile de sănătate publică vor trimite dozele de vaccin cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

Când și de ce trebuie făcut vaccinul gripal

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Clinical Infectious Diseses, vaccinul gripal trebuie făcut, în mod optim, la finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Asta, deoarece vârful imunității se obține chiar înainte de debutul circulației intense a virusului gripal.

Studii recente arată că vaccinul gripal reduce riscul de infecție cu virusul gripei cu aproximativ 50-60%, însă această eficacitate scade cu 8-9% în fiecare lună. Din acest motiv se recomandă ca vaccinul gripal să fie făcut cel târziu în luna noiembrie, asigurând protecție până spre finalul sezonului gripal, în lunile martie-aprilie.

Vaccinul gripal ajută sistemul imunitar să producă anticorpi (proteine care combat infecția). Dacă vi s-a administrat vaccinul gripal și contractați virusul, vaccinul vă poate feri de o formă gravă a bolii.

Gripa este o boală foarte infecțioasă cauzată de virusul gripal, care infectează căile respiratorii și plămânii.

Poate gripa să provoace afecțiuni grave?

Da, gripa poate provoca boli grave şi complicaţii care pot pune viaţa în pericol, inclusiv pneumonie, bronşită şi, rareori, inflamaţia creierului (encefalită).

De asemenea, gripa poate agrava problemele cronice de sănătate. Unele persoane prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta aceste complicaţii grave, inclusiv persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult, femeile însărcinate şi persoanele cu afecţiuni cronice, cum ar fi diabetul şi bolile pulmonare cronice.

Bolile cronice, administrarea pe termen lung a unor medicamente, vârstele extreme (fie foarte fragede, fie foarte avansate), starea de graviditate și alăptarea nu numai că nu reprezintă contraindicații pentru imunizare, ci sunt acele stări care pun individul la risc crescut de a dezvolta forme severe sau mortale de boală, deci vin cu recomandarea fermă pro-imunizare.

Simptomele gripale debutează brusc cu febră, dureri musculare, cefalee şi oboseală extremă.

Care sunt efectele adverse ale vaccinului gripal

Efectele secundare frecvente ale vaccinului gripal sunt uşoare. După administrarea vaccinului, puteţi avea reacţii adverse, inclusiv durere, roşeaţă şi inflamarea locului în care a fost administrată injecţia. De asemenea, pot apărea dureri de cap, dureri musculare şi oboseală. Aceste efecte secundare pot dura câteva zile.

Reacţiile grave sunt foarte rare; o reacţie alergică gravă apare la una dintr-un milion de persoane.

Cui nu ar trebui să i se administreze vaccinul gripal?

  • Nu ar trebui să faceţi vaccinul gripal dacă aţi prezentat o reacţie alergică gravă (reacţie anafilactică) la administrarea unei doze anterioare de vaccin gripal sau la orice componentă a acestuia.
  • Nu ar trebui să vi se administreze vaccinul gripal dacă luaţi două medicamente denumite combinaţii de inhibitori de punct de control (de exemplu, ipilimumab şi nivolumab), care sunt utilizate pentru tratarea cancerului.
  • Persoanelor care suferă de neutropenie severă (niveluri scăzute ale unui anumit tip de celule albe din sânge) nu ar trebui să li se administreze niciun vaccin gripal.

Când trebuie să amânaţi administrarea vaccinului gripal?

Amânarea vaccinării antigripale poate fi determinată de un număr redus de cauze. Dacă nu vă simţiţi bine şi aveţi temperatură de peste 38 °C, este posibil ca vaccinarea să trebuiască amânată până când vă veţi simţi mai bine.

Întrebări și răspunsuri despre vaccinul gripal

Mă pot îmbolnăvi de gripă în urma administrării vaccinului? Nu. Vaccinul gripal nu vă poate îmbolnăvi de gripă.

De ce este necesară administrarea vaccinului gripal copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 şi 17 ani? Copiii, în special copiii mai mici, prezintă risc de complicaţii ale gripei. Copiii poartă virusul gripal în sistemul lor mai mult timp decât adulţii, prin urmare îl pot răspândi cu uşurinţă printre persoanele vulnerabile din jurul lor.

Vaccinul gripal protejează copiii împotriva gripei şi protejează, de asemenea, persoanele vulnerabile din jurul lor, de exemplu bunicii.

De ce au nevoie femeile însărcinate de vaccinul gripal? Dacă sunteţi însărcinată, aveţi un risc mai ridicat de a dezvolta complicaţii din cauza gripei. De asemenea, gripa poate afecta bebeluşul. De exemplu, gripa poate provoca avort, naştere prematură şi chiar naşterea unui copil mort. Vaccinul gripal protejează femeile însărcinate pe perioada sarcinii şi, de asemenea, protejează bebeluşul nou-născut în primele sale luni de viaţă.

Cât de sigur este vaccinul gripal? Vaccinulgripal este foarte sigur. Vaccinurile gripale sunt administrate de mai bine de 60 de ani la milioane de oameni din întreaga lume.

Vaccinul gripal mă va proteja împotriva COVID-19? Nu. Vaccinul gripal nu oferă protecţie împotriva COVID-19. Este important să vă
vaccinaţi atât antigripal, cât şi împotriva COVID-19. Aceasta deoarece gripa şi COVID-19 sunt cauzate de virusuri diferite!

Atât gripa, cât şi COVID-19 pot cauza afecţiuni grave și este posibil să aveţi nevoie de spitalizare. Poate fi dificil să faceţi deosebirea între simptomele de gripă şi simptomele COVID-19.

Dacă vi s-a administrat vaccinul anti-COVID-19, ar trebui în continuare să faceţi şi vaccinul gripal.

Pot face vaccinul gripal în aceeași zi cu vaccinul anti-COVID? Vaccinul gripal se poate face fie împreună, fie la orice distanță (ore, zile) înainte sau după cel anti-COVID, cu mențiunea că se vor face în brațe diferite.

Când este indicat vaccinul pneumococic? Dacă aveţi 65 de ani sau mai mult ori suferiţi de o boală cronică, ar trebui să consultaţi medicul de familie sau farmacistul despre vaccinul pneumococic, care protejează împotriva pneumoniei. De obicei, nu este necesară decât o singură administrare a vaccinului pneumococic. Acest vaccin poate fi administrat în aceeaşi zi cu vaccinul antigripal.

Respectarea regulilor de igienă, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, utilizarea măștilor de protecție în locuri aglomerate și spații închise sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult