În urma unui nou studiu s-a descoperit că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în rândul maimuţelor macac pentru a le proteja de virusul ucigaş. În prezent, principalul obiectiv al cercetătorilor este acela de a dezvolta un vaccin eficient şi sigur pentru a stopa răspândirea SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru COVID-19. În timp ce printre măsurile impuse de autorităţi se numără distanţarea fizică, purtarea măştilor de protecţie şi o igienă corespunzătoare pentru a evita răspândirea virusului, la nivel global numărul cazurilor de infectări este în creştere, motiv pentru care soluţia este aceea a vaccinării în masă.
Tratamentele pentru această boală sunt şi ele la fel de importante, deoarece pot reduce formele severe cu care o persoană se poate confrunta odată ce a fost infectată cu COVID-19. Ca societatea să revină la normal, este nevoie de reducerea numărului de infectări, ceea ce reprezintă o reală provocare mai ales dacă ne bazăm doar pe tratamentul medicamentos.
Din fericire, potrivit autorilor unui nou studiu publicat în jurnalul Frontiers in Pharmacology, datele împărţite şi eforurile echipei de a colabora între instituţiile globale care au estimat timpul de dezvoltare a unui vaccin eficient şi sigur împotriva COVID-19 de la 10 sau mai mult de 10 ani, la 12-18 luni.
Recent, un nou vaccin împotriva COVID-19 arată rezultate promiţătoare, demonstrându-şi eficienţa în rândul maimuţelor macac. Cercetarea, care apare în jurnalul Nature, reprezintă un pas important în perfecţionarea vaccinului, pe care cercetătorii îl vor încerca şi în clinci, pe oameni.
Cercetătorii de la Centrul Medical din Boston devoltă un nou vaccin în colaborare cu corporaţia farmaceutică Johnson & Johnson. Echipa de cercetare a testat vaccinul pe 52 de maimuţe macac pentru a descoperi potenţialul lui. Vaccinul foloseşte un virus comun pentru răceală pentru a transporta proteinele SARS-CoV-2 în celulele gazdă, unde stimulează un răspuns al sistemului imunitar. Cercetătorii au administrat vaccinul la 32 de maimuţe, iar pentru restul s-a administrat un tratament placebo. La şase săptămâni de la imunizare, echipa de cercetare a expus maimuţele la virusul SARS-CoV-2, iar ca rezultat, maimuţele cărora li s-a administrat tratamentul placebo s-au infectat.
Sursă: Medical News Today