Vaccinul ROR este sigur și nu cauzează autism, arată noi dovezi

  • Publicat:
Vaccinul ROR este sigur și nu cauzează autism, arată noi dovezi

O cercetare recentă arată că vaccinul ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei nu este asociat cu autismul.

ROR, un vaccin eficient și sigur

Conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), vaccinarea după ce un pacient a luat contact cu virusul rujeolic nu este periculoasă.

„Nu este dăunător să faceți vaccinul ROR după ce ați fost expus la rujeolă,  iar acest lucru poate preveni boala ulterioară.

Dacă primiți vaccinul ROR în 72 de ore de la expunerea inițială la rujeolă, este posibil să obțineți o anumită protecție împotriva bolii sau să aveți o boală mai ușoară. În alte cazuri, vi se poate administra un medicament numit imunoglobulină (IG) în termen de șase zile de la expunerea la rujeolă, pentru a oferi o anumită protecție împotriva bolii sau pentru a avea o boală mai ușoară”.

Pentru oreion şi rubeolă, nu este recomandată vaccinarea post-expunere la virus, dar pentru rujeolă nu este periculoasă, ba chiar poate ajuta.

„Spre deosebire de rujeolă, ROR nu s-a dovedit a fi eficient în prevenirea oreionului sau rubeolei la persoanele deja infectate cu virusul (adică vaccinarea post-expunere nu este recomandată).”

Medicul infecţionist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balş, întăreşte convingerea că eventuala vaccinare în perioada de incubaţie a virusului nu are niciun efect dăunător:

„Faptul că e în perioada de incubaţie nu are nicio importanţă, după cum nu ar avea importanţă nici dacă ar fi trecut prin rujeolă. Sunt persoane care au trecut prin rujeolă. Sigur, pentru ele nu ar trebui să mai existe vaccinarea, dar hai să presupunem că nu şi-au făcut analizele şi că şi-au făcut vaccinul. Categoric că nu se întâmplă nimic din niciun punct de vedere. Până la urmă, vaccinarea are ca efect obţinerea de anticorpi din partea organismului. Faptul că eu am anticorpi anterior nu joacă niciun rol, faptul că sunt în perioada de incubaţie când oricum nu am anticorpi, iarăşi şi cu atât mai mult nu are nicio relevanţă.

Rep.: Indiferent de perioada incubaţiei, că se află în primele zile sau spre finalul perioadei?

Indiferent!”

FALS | Vaccinul ROR este sigur și nu provoacă autism

Potrivit unui studiu efectuat recent, o doză de vaccin ROR a fost 72% eficientă în prevenirea oreionului, o afecțiune care poate provoca simptome asemănătoare gripei și umflarea severă a glandelor salivare. Ratele de succes cresc cu până la 86% după două doze de vaccin, iar numărul cazurilor de oreion scad de la aproximativ 7% și până la 1%.

Pentru rujeolă însă, ratele de succes sunt mult mai mari. Analiză a constatat că doar o doză de vaccin ar preveni 95% din cazurile de rujeolă. accinarea copiilor cu o singură doză de ROR ar reduce numărul total de cazuri de rujeolă de la 7% la sub 0,5%, arată statisticile.

S-a mai constatat și faptul că o doză de vaccin este 89% eficientă în prevenirea rubeolei. Rubeolă provoacă doar o erupție la copii, dar poate fi cu atât mai gravă dacă o femeie o contactează în timpul sarcinii, de pildă, pentru că poate duce la avort sau poate cauza surditate la copil.

Citește și: 6 factori de risc pentru autism: vaccinul ROR nu are nicio legătură cu apariţia autismului!

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult