Vaccinul universal care asigură protecție pe viață ar putea lua locul vaccinului gripal anual

  • Publicat:
Vaccinul universal care asigură protecție pe viață ar putea lua locul vaccinului gripal anual

Vaccinul universal împotriva tuturor tulpinilor de virus gripal ar putea deveni o realitate în viitorul apropiat.

În prezent, vaccinul gripal se administrează anual, asigurând protecție de 40-60%, pe o perioadă de maximum 6 luni, împotriva a 4 tulpini virale, care se schimbă de la un an la altul.

Având în vedere că aceste tulpini de virus gripal suferă încontinuu modificări, este destul de dificil de dezvoltat vaccinuri gripale eficiente și care să ajungă la categorii largi de populație, îndeosebi în rândul vârstnicilor și celor cu imunitatea compromisă, care prezintă un risc crescut de complicații dacă se îmbolnăvesc de gripă.

Acest lucru ar putea deveni însă o amintire, odată cu dezvoltarea unui vaccin universal care oferă protecție pe mai mulți ani sau chiar pe viață împotriva mai multor tulpini de virus gripal.

Vaccinurile gripale actuale sunt realizate în așa fel încât să atace o secțiune a proteinei hemaglutinice aflată pe suprafața virusului, astfel încât acesta să nu pătrundă în organism. Însă tocmai această secțiune, „capacul” proteinei, suferă mutații printr-un proces numit „antigenic drift” (alunecare antigenică). Din acest motiv este nevoie ca vaccinul gripal să fie „actualizat” în fiecare an, în funcție de mutațiile descoperite de savanți în sezonul gripal precedent.

Principiul pe baza căruia funcționează vaccinul universal împotriva gripei

Vaccinul universal funcționează pe alt principiu. Acesta își propune să atace celălalt capăt al proteinei hemaglutinice, despre care savanții cred că nu ar suferi mutații, deoarece a fost descoperită în cazul aproape tuturor tulpinilor virale.

Suntem în plin proces de dezvoltare pentru vaccinul universal gripal, care va asigura protecție pentru semnificativ mai multe tulpini virale, a declarat dr. Florian Kramer, procesor de vaccinologie la Icahn School of Medicine din Mount Sinai și autor principal al studiului publicat recent în Jurnalul Nature Medicine.

Vaccinul universal va consta în administrarea a 1-2 doze și va oferi protecție pe viață împotriva gripei, spre deosebire de vaccinul gripal anual susțin cercetătorii.

Imunitate pe viață contra majorității tulpinilor virale

La acest moment, vaccinul universal a trecut cu brio de faza 1 a studiului clinic, deci a fost administrat unui lot mic, de câteva zeci de subiecți umani, pentru a testa doza optimă de ser necesară stimulării răspunsului imun. Astfel, s-a descoperit că vaccinul universal este sigur și poate determina reacții adverse similare majorității vaccinurilor: durere temporară la locul injecției și posibile dureri musculare în primele zile de la administrare.

Eficiența vaccinului universal nu a fost încă testată, însă autorii studiului susțin, pe baza analizelor de sânge efectuate voluntarilor, că varianta de vaccin cu virus inactivat este mai probabil să funcționeze. O altă variantă, cea cu virus viu atenuat, pare să nu ofere aceleași rezultate încurajatoare.

Să vedem ce rezultate vom obține în fazele 2 și 3, sperăm ca datele optimiste să se mențină pe parcursul studiului clinic, a declarat dr. Walter Orenstein, director asociat la Centrul de Vaccinare Emory, pentru ABCnews.

Desigur, încă sunt multe întrebări care necesită răspunsuri certe în privința vaccinului gripal universal, înainte ca acesta să ajungă la populație. Însă perspectiva unui astfel de vaccin care să ofere imunitate zeci de ani sau chiar întreaga viață nu este de ignorat. Din contră, ar fi un progres major al științei și ar însemna milioane de vieți salvate. Rămâne de văzut dacă acesta va deveni realitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: