Vaccinuri decontate de stat în 2023. Precizările ministrului Alexandru Rafila

  • Publicat:
Vaccinuri decontate de stat în 2023. Precizările ministrului Alexandru Rafila
Vaccinuri decontate de stat în 2023. Precizările ministrului Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că, din luna septembrie, vor putea fi decontate vaccinurile gripale pentru categoriile la risc, iar de la 1 decembrie vor fi compensate şi alte tipuri de vaccinuri; regimul de decontare va fi cuprins între 50 şi 100%. Totodată, a fost modificată legea 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului.

Guvernul a adoptat lista cu vaccinuri decontate

Ce vaccinuri sunt decontate de stat în România, în 2023? Ministrul Alexandru Rafila a făcut lista: pneumococic, meningococic, HPV, DTP, acelular pentru adulți, vaccinul hepatitic tip B, vaccinul Rubeolă Rujeolă Oreion, respectiv vaccinul varicelic.

“Este o modificare a hotărârii de Guvern 720 din 2008 și se introduce o nouă listă, sublista E se numește, cu denumiri comune internaționale corespunzătoare vaccinurilor pentru decontare. Regimul de decontare va fi între 50 și 100%. Iar această hotărâre va întră în vigoare imediat, pentru că de acum, din luna septembrie, vor putea fi decontate pentru categoriile la risc vaccinurile gripale, iar de la 1 decembrie, celelalte vaccinuri. Și aș vrea să le enumăr: pneumococic, meningococic, HPV, DTP, acelular pentru adulți, vaccinul hepatitic tip B, vaccinul Rubeolă Rujeolă Oreion, respectiv vaccinul varicelic, care vor fi compensate în proporție variabilă, în funcție de categoria care este recomandată de către Comitetul Național de Vaccinologie”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila intr-o conferință de presă.

Anumite vaccinuri, precum cel antigripal, se vor putea administra direct în farmacie

Potrivit demnitarului, această compensare a vaccinurilor se va realiza prin solicitarea unei prescriptii de la medicul de familie.

“Compensarea acestor vaccinuri indeparteaza orice fel de discutie si de suspiciune legata de obligativitatea vaccinarii, pentru ca, in mod evident, obtinerea unui vaccin prin compensare se realizeaza prin solicitarea unei prescriptii la medicul de familie si, ulterior, achizitia vaccinului compensat integral sau partial de catre beneficiar in farmacie.”, a mai afirmat ministrul.

Alexandru Rafila a mai adaugat ca vaccinul gripal se va putea administra direct in farmacie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult