Valoarea în bani a tichetelor pentru donatorii de sânge din România se va majora substanțial începând cu prima zi a anului 2024. Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, este cel care a făcut un anunț important în acest sens.
„Concret, în bugetul pe 2024 va fi cuprinsă finanțare pentru că valoare tichetelor de care beneficiază donatorii de sânge să crească de patru ori, de la 67 lei la 280.
Poate fi văzută ca formă de stimulare pentru cei care salvează vieți. Eu o văd ca formă de apreciere pentru că aleg să dăruiască viață celor aflați în nevoie”, a anunţat ministrul Finanţelor.
Potrivit ministrului, „bilanțul impresionant realizat de donatorii-investitori care s-au alăturat campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” în 2023 arată așa: 15.000 vieți salvate și peste 522 milioane lei investiți”.
În România, intervalul minim între donări este de 8 săptămâni. Din punct de vedere medical însă, numărul de donări nu trebuie să depășească 3 donări/an în cazul femeilor și 4-5 donări/an în cazul bărbaților.
În ultimii ani, autoritățile române au încercat să găsească tot felul de mijloace pentru a încuraja donarea de sânge. Medicii spun că, la nivelul întregii țări, aceasta este o problemă majoră în sectorul sănătății. Mai precis, aproape 2% din populație se implică în această acțiune, de donare de sânge.
Pentru a dona sânge este necesar să fii cetățean român cu domiciliu în România sau cetățean al Uniunii Europene cu reședința în România, să fii sănătos și să te supui regulilor prelevării de sânge.
Potrivit Centrului de Transfuzie Sanguină din București, pentru a putea dona sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
Citește și: Donarea de sânge şi beneficiile pentru sănătate