O nouă variantă a coronavirusului se răspândește rapid în Africa de Sud și ar putea reprezenta o amenințare la adresa eficacității vaccinurilor anti-COVID.
Oamenii de știință au descris varianta B.1.1.529 ca „îngrozitoare” din cauza numărul mare de mutații pe care l-a suferit și o consideră cea mai îngrijorătoare variantă dintre cele descoperite până acum.
Profesorul Tulio de Oliveira, directorul Centrului de Cercetări în Epidemii din Africa de Sud, a spus că există „o constelație neobișnuită de mutații” și că este „foarte diferită” față de alte variante care au circulat, potrivit BBC.
„Această variantă ne-a surprins cu adevărat, a făcut un salt uriaș în evoluție și mult mai multe mutații decât ne așteptam”, a adăugat expertul.
Cercetătorul a spus că noua variantă, descoperită prima oară pe 11 noiembrie, a suferit 50 de mutații în total și mai mult de 30 au fost la proteina spike, care este ținta multora dintre vaccinurile anti-COVID.
Numărul mare de mutații s-a format cel mai probabil la un singur pacient, care nu a reușit să învingă virusul, posibil la un pacient cu HIV, care nu primea tratament pentru această afecțiune, potrivit unor specialiști, scrie Bloomberg.
Numărul mare de cazuri de HIV din Africa de Sud a îngreunat eforturile autorităților pentru a lupta cu pandemia de coronavirus, întrucât persoanele imunocompromise pot purta virusul pentru mai mult timp în organism.
Cu toate acestea, un număr mare de mutații nu înseamnă neapărat că virusul este mai dăunător. Cea mai mare îngrijorare este acum că virusul este cu totul diferit față de varianta inițială de SARS-CoV-2, apărută în Wuhan, China. Acest lucru înseamnă că vaccinurile – care au fost create pentru varianta originala – nu ar mai fi eficiente.
Deși există multe speculații legate de noua variantă, avem foarte puține răspunsuri clare, la momentul actual. Oamenii de știință fac testele necesare pentru a afla cât de eficiente sunt vaccinurile în fața noii variante și cât de contagioasă este aceasta.
Noua variantă din Africa de Sud, care încă nu a primit o denumire din alfabetul grecesc, ar fi mai contagioasă decât variantele descoperite până acum, potrivit unor experți, însă rămâne ca acest lucru să fie stabilit ulterior.
O analiză Financial Times, folosind date Gisaid, arată că noua tulpină se răspândește de patru ori mai repede decât Delta și semnificativ mai repede decât Alpha.
Autoritățile din Africa de Sud fac eforturi masive pentru a identifica și izola cazurile de infectare cu noua variantă. Au fost identificate aproximativ 100 de cazuri până acum.