Tot mai multe studii arată că există o legătură între defectele din naştere şi vârsta tatălui, consumul de alcool şi factorii de mediu, susţin cercetătorii de la Georgetown University Medical Center. Aceştia afirmă că defectele la naştere sunt rezultatul unor alteraţii epigenetice care au potenţialul de a afecta multiple generaţii.
Studiul publicat în American Journal of Stem Cells sugerează că ambii părinţi contribuie la starea de sănătate a copilului, o concluzie pe care ştiinţa abia acum începe să o demonstreze.
Joanna Kitlinska, profesor asociat în biochimie şi biologie moleculară la Universitatea din Georgetown explică: “Ştim că mediul psihologic, hormonal şi nutriţional pe care îl oferă mama alterează structura organelor şi genelor copilului. Dar ,studiile noastre arată că acelaşi lucru este valabil şi în cazul taţilor – stilul de viaţă sau vârsta se reflectă în moleculele care controlează funcţiile genelor. În acest mod, tatăl afectează nu doar propriul copil, dar şi generaţiile viitoare.”
„De exemplu, un nou născut poate fi diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal chiar dacă mama nu a consumat nicioadată alcool. Aproape 75% dintre copiii care suferă de acest sindrom au tăţii alcoolici, fapt ce sugerează că astfel de probleme afectează şi copilul. „, explică Kitlinska.
Studiul a pornit multiple cercetări careau analizat legătura dintre taţi şi materialul epigenetic ereditar.
În urma acestei analize s-a aratătat că: