Ministrul Sănătății a tranșat astăzi disputele legate de eliberarea antibioticelor fără rețetă. Astfel, farmaciștii nu sunt obligați să elibereze, automat, antibiotice pentru 48 de ore celor care solicită astfel de medicamente.
Conform Ministrului Sănătății, fiecare pacient care nu are reteta va fi analizat. Este principala clarificare cerută astăzi de Colegiul Farmaciștilor din București și la care Ministerul Sănătății a venit cu răspunsul de mai sus.
„Fie că aveau, fie că n-aveau probleme, dânșii au venit să adune pentru acasă, pentru diverse afecțiuni pe care nu le au. Și chiar nu au nevoie de așa ceva. Doar că au venit sa se aprovizioneze”, povestește Laura Zlătan, asistent farmaceutic.
Astfel, antibioticele fără rețetă se vor da pentru 48 de ore doar în urma unei anamneze. Anamneza reprezintă datele colectate de medic în urma discuției cu pacientul.
De asemenea, medicamentele se eliberează doar dacă farmacistul decide că adultul reprezintă o urgență și are nevoie de un astfel de tratament.
Mai mult, farmaciștii vor fi obligați să raporteze zilnic eliberarea tuturor antibioticelor.
Iar in acest context, Colegiul Farmaciștilor din București a propus retragerea integrală a Ordinului privind eliberarea antibioticelor și rediscutarea acestuia cu toți profesioniștii din domeniul Sănătății.
Clarificările de la minister nu acoperă, însa, toate situațiile. În cazul copiilor, de pildă, apar deja probleme: „La copii nu am cum să dai, de exemplu, doză de 24 de ore, pentru că nu am cum să încep siropul (din sticlă, n.r.)”, spune o farmacistă filmată cu camera ascunsă.
Citește și: Taxă suplimentară în spitalele de stat pentru români. Explicațiile ministrului Alexandru Rafila