Persoanele care au fost infectate de mai multe ori cu virusul care provoacă boala COVID-19 prezintă mai multe riscuri asupra sănătății cu fiecare reinfectare, potrivit unui studiu amplu din SUA.
Oamenii de știință au analizat baza de date a sute de mii de pacienți COVID-19 și au observat că în timpul infecției active sănătatea lor are cel mai mult de suferit, însă efectele bolii pot dura până la 6 luni de la infecție, în cazul Long COVID. De asemenea, reinfectările pot dăuna organismului.
„Reinfectările presupun riscuri adiționale asupra sănătății. Nu sunt cu totul benigne, iar oamenii ar trebui să încerce să evite reinfectările”, spune Ziyad Al-Aly, autor al studiului, potrivit WebMD.
Riscurile se mențin indiferent dacă o persoană este sau nu vaccinată complet. În unele cazuri, pacienții au fost infectați cu varianta Delta și acum am luat subvarianta BA.5 a Omicron, cunoscută pentru că evită protecția oferită de vaccin.
„Este posibil ca prima infecție să fi slăbit unele organe, iar oamenii să fie mai vulnerabili atunci când se infectează a doua sau a treia oară”, adaugă expertul epidemiolog la Universitatea din Washington și șef de cercetare și dezvoltare la Sistemul de Îngrijire a Sănătății VA St. Louis.
Chiar dacă există multe variabile, iar efectele reinfectărilor nu sunt pe deplin înțelese de cercetători, un lucru este clar: reinfectările trebuie evitate, potrivit omului de știință.
Al-Aly spune că o a doua infecție, în comparație cu prima, a fost asociată cu o rată de două ori mai mare a persoanelor care mor din orice cauză, precum și cu un risc de două ori mai mare de a avea probleme cardiace sau pulmonare.
Riscurile au crescut cu fiecare infecție, potrivit studiului ce a vizat compararea a 257.427 de pacienți cu o primă infecție cu coronavirus cu un grup de 38.926 de oameni care au fost reinfectați. Ulterior, datele au fost comparate cu cele a 5.4 milioane de oameni care nu au fost infectați.
Cercetătorul spune că aceste descoperiri „sunt îngrijorătoare”, în vreme ce reinfectările au devenit din ce în ce mai comune odată cu apariția Omicron.
Persoanele care prezintă cele mai mari riscuri sunt cele imunocompromise, persoanele vârstnice sau cu boli grave. „Este posibil ca unele persoanele să aibă o reinfectare mai agresivă decât prima”, spune expertul.
Studiul subliniază astfel importanța vaccinării care ne poate feri de forme grave ale COVID-19, dar și a evitării pe cât posibil a reinfecției cu coronavirus.
Studiul, publicat în 17 iulie, nu a fost încă validat, urmând să fie revizuit de către revista Nature Portfolio.