VIDEO | Tehnici medicale performante la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală. „Aparatele aduc mai multă siguranță în actul operator”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Aparatură medicală de înaltă performanță și tehnici medicale de ultimă generație au fost implementate la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală, în cadrul Secției Clinice de Gastroenterologie și a Secției de Ortopedie și Traumatologie. Medicii susțin că echipamentele aduc mai multă siguranță în actul operator și oferă, totodată, un act medical de o mai bună calitate.

Aparatură medicală de înaltă performanță și tehnici medicale de ultimă generație

Șeful Secției Clinice de Gastroenterologie, prof. univ. dr. Ion Dina, a spus că departamentul pe care îl conduce este inclus într-un program derulat de Ministerul Sănătății, prin care se asigură rezolvarea hemoragiilor digestive prin intervenții minim-invazive moderne.

„În țară noastră se efectuează marea majoritate a tehnicilor intervenționale implementate pe scară largă la nivel european, în cadrul unor sisteme sanitare performante. Spitalul nostru se încadrează în aceste norme de exigență medicală, îndeplinind cu succes standardele de calitate ale actului medical în domeniul gastroenterologic. Această specialitate se pretează cu prisosință la aplicarea unor proceduri diagnostice și terapeutice minim-invazive, bazate cu precădere pe abordul endoscopic al tractului digestiv, completat de asemenea prin ecografie de înaltă performanță.

Problema principală de sănătate publică cu care se confruntă spitalele de urgență în domeniul gastroenterologiei este reprezentată de hemoragiile digestive. Acest tip de cazuistică prezintă un caracter de urgență medicală absolută, necesitând o logistică aparte pentru rezolvarea episoadelor acute, cu consecințe nefaste majore și evoluție catastrofală pentru starea de sănătate și chiar viața pacienților, în eventualitatea întârzierii intervenției terapeutice.

În această perspectivă, Secția de Gastroenterologie a Spitalului Clinic de Urgență «Sfântul Ioan» din București constituie o parte integrantă a unui program derulat de Ministerul Sănătății, prin intermediul căruia se asigură rezolvarea hemoragiilor digestive în condiții de înaltă performanță, incluzând o logistică medicală pe măsură și eforturi remarcabile din partea medicilor gastroenterologi, în program continuu, șapte zile din șapte, 24 de ore din 24”, a explicat prof. univ. dr. Ion Dina.

Aparat medical utilizat pentru realizarea ecografiilor abdominale

Dotarea Secției Clinice de Gastroenterologie cu aparatură medicală nouă, o nevoie constantă

Profesorul dr. Ion Dina a adăugat faptul că este în mod constant necesară dotarea Secției Clinice de Gastroenterologie cu aparatură medicală nouă, având în vedere acumularea în timp, prin efectuarea unui număr impresionant de proceduri, a unui ”grad de uzură ridicat la genul acesta de echipamente”.

„Medicina modernă, fiind preponderent tehnică, practicarea ei la standarde înalte de calitate necesită reînnoirea constantă a aparaturii existente în dotare. Din acest punct de vedere, ne-am descurcat destul de bine până în prezent, însă dotarea spitalelor trebuie făcută prin investiții periodice, pentru a preveni și suplini acumularea unui grad substanțial de uzură a dispozitivelor endoscopice utilizate în mod constant. Sunt necesare aparate de video-endoscopie performante, absolut necesare în realizarea diagnosticului endoscopic și totodată pentru rezolvarea unor urgențe, în special hemoragice.

Mai mult decât atât, o dotare modernă, la standardele europene actuale, este imperativ necesară în vederea asigurării condițiilor care să facă posibilă perfecționarea medicilor rezidenți în această specialitate, prin facilitarea unui program de training corespunzător, a menționat medicul gastroenterolog.

Echipament performant de video-endoscopie, care permite vizualizarea tractului digestiv, prin examinare directă

Au fost introduse dotări performante în cadrul departamentului de Ortopedie și Traumatologie

Șeful Secției de Ortopedie și Traumatologie, dr. Radu Popa, a afirmat că au fost introduse dotări performante în cadrul departamentului pe care îl conduce, incluzând truse de osteosinteză, truse de alezare și aparatură necesară intervențiilor artroscopice.

„În ultima vreme, am beneficiat de aparatură remarcabil de nouă, în sensul că s-au introdus mese de operație performante, lămpi scialitice moderne (dispozitive menite a asigura iluminarea necesară în cadrul operațiilor efectuate) și truse noi aferente procedurilor artroscopice.

De asemenea, secția noastră beneficiază de două programe naționale extrem de importante, de un semnificativ impact din punct de vedere al sănătății publice, respectiv cel de osteosinteză și cel de endoprotezare. Sunt multe lucruri bune care se fac aici pentru pacienți, în secția noastră.

Aparatele aduc mai multă siguranță în actul operator și, evident, în final, facilitează realizarea unui act medical de mai bună calitate. Modernizarea secției a fost efectuată pe parcursul a mai puțin de un an și noi, cadrele medicale, suntem bucuroși pentru acest succes”, a spus dr. Radu Popa.

Dr. Radu Popa: „Aparatura ne ajută foarte mult, pentru că putem beneficia de instrumentar performant și rezolva rapid aceste cazuri de urgență”

Întrebat dacă Secția de Ortopedie și Traumatologie a beneficiat și de sprijinul Ministerului Sănătății pentru aceste achiziții, medicul a precizat: „Da, în mod cert. Spre exemplu, unul dintre programele despre care vorbeam mai devreme este implementat de către Ministerul Sănătății, el fiind extrem de util atât nouă, medicilor, cât și, în primul rând, pacienților noștri”.

Este un program care furnizează sprijin material pentru toate dispozitivele utilizate în tratamentul chirurgical al fracturilor, efectuat în regim de urgență. Acest tip de patologie prezintă un grad înalt de complexitate, variind în funcție de localizarea și specificul fracturilor respectivei. Ne ajută foarte mult, pentru că putem beneficia de instrumentar performant și rezolva rapid aceste cazuri de urgență”, a precizat șeful Secției de Ortopedie și Traumatologie.

Echipament de radiologie de ultimă generație, folosit pentru pacienții cu probleme ortopedice

În ceea ce privește necesitatea achiziționării de aparatură suplimentară în viitor, doctorul Popa a subliniat utilitatea medicală a menținerii unui anumit nivel de investiții constante, în conformitate cu evoluțiile tehnologice în domeniu.

„Cu cât sunt mai multe aparate, mai noi, mai moderne, cu atât mai bine. Prioritatea numărul unu ar fi reînnoirea truselor de instrumentar chirurgical clasic. În rest, în domeniul aparaturii de ultimă generație importantă pe care o folosim, avem cam de toate, nu pot să mă plâng.

În ultimii ani, totul s-a schimbat în bine. Secția noastră de radiologie s-a modernizat maxim, totul este digital, la nivel de secol XXI. La nivel de ortopedie, deținem un aparat de radiologie de înaltă performanță în blocul operator, de mare aplicabilitate în cadrul practicii chirurgicale zilnice”, a specificat medicul ortoped.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: