Virusul comun care ar putea cauza boala Alzheimer, conform oamenilor de știință

  • Publicat:
Virusul comun care ar putea cauza boala Alzheimer, conform oamenilor de știință

O infecție cronică a intestinului cauzată de un virus comun ar putea fi legată de progresia bolii Alzheimer, conform unui nou studiu.

Citomegalovirusul, sau HCMV, este unul dintre cele nouă virusuri herpetice la care majoritatea oamenilor sunt expuși în primele decenii de viață. Spre deosebire de majoritatea virusurilor herpetice, acesta nu este considerat a fi transmis pe cale sexuală.

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona, SUA, au descoperit că virusul ar putea persista în intestin și călători spre creier prin nervul vag, care leagă cele două regiuni.

Virusul banal care ar putea cauza Alzheimer

Odată ajuns acolo, virusul ar putea declanșa modificări ale sistemului imunitar asociate cu boala Alzheimer, conform studiului publicat în jurnalul Alzheimer’s & Dementia, scrie independent.co.uk.

„Credem că am identificat un subtip biologic unic al bolii Alzheimer, care ar putea afecta între 25 și 45% dintre persoanele cu această afecțiune”, a declarat Ben Readhead, coautor al studiului. Dacă rezultatele vor fi validate prin cercetări suplimentare, medicamentele antivirale existente ar putea fi testate pentru tratarea sau prevenirea acestei forme de Alzheimer. Acest lucru poate fi susținut de un test de sânge, aflat în prezent în dezvoltare, care ar putea identifica pacienții cu o infecție activă cu HCMV.

„Acest subtip al bolii Alzheimer include plăcile amiloide și aglomerările de proteine tau – anomalii microscopice ale creierului utilizate pentru diagnostic – și prezintă un profil biologic distinct de virus, anticorpi și celule imunitare în creier”, a explicat dr. Readhead.

La unele persoane care dezvoltă o infecție cronică intestinală cauzată de HCMV, virusul ar putea călători spre creier prin fluxul sanguin sau prin nervul vag. Odată ajuns în creier, virusul determină celulele imunitare numite microglii să activeze expresia unei gene numite CD83, care a fost asociată într-un studiu anterior cu boala Alzheimer.

Care este mecanismul de producere a bolii

Deși microgliile sunt inițial protectoare împotriva infecțiilor, o creștere susținută a activității lor poate duce la inflamații cronice și deteriorarea neuronilor – aspecte implicate în progresia bolilor precum Alzheimer. Un studiu anterior, publicat anul trecut în jurnalul Nature, a constatat că creierele examinate post-mortem ale participanților la cercetare cu boala Alzheimer aveau o probabilitate mai mare să conțină microglii CD83, comparativ cu cele ale persoanelor fără această afecțiune neurologică. Studiul a identificat, de asemenea, un anticorp în intestinele acestor pacienți, sugerând că o infecție a contribuit probabil la această formă de Alzheimer.

În studiul recent, oamenii de știință au examinat lichidul cefalorahidian al acelorași indivizi și au descoperit că acești anticorpi erau specifici împotriva citomegalovirusului. De asemenea, au găsit HCMV în nervul vag, indicând faptul că acesta este traseul prin care virusul pătrunde în creier. Cercetătorii au utilizat modele de celule cerebrale crescute în laborator pentru a demonstra că virusul poate induce modificări legate de Alzheimer, precum producerea de proteine amiloide și tau asociate cu moartea celulelor nervoase.

Totuși, cercetătorii au subliniat că sunt necesare studii independente suplimentare pentru a testa noile descoperiri.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult