O nouă tulpină a virusului Mpox, cunoscut și ca variola maimuței, reprezintă o amenințare serioasă pentru umanitate. Autoritățile sanitare au semnalat că această variantă periculoasă se răspândește rapid în Africa, generând o situație extrem de alarmantă.
Experții în sănătate au exprimat îngrijorări majore cu privire la potențialul mortal al acestui virus, care se poate transmite atât prin contact sexual, cât și prin simplul contact fizic. Considerată cea mai periculoasă tulpină identificată până acum, virusul Mpox a fost deja responsabil pentru o epidemie globală în 2022, controlată în mare parte prin vaccinarea populațiilor vulnerabile.
Populația din Republica Democrată Congo (RDC) are acces limitat la vaccinuri și tratamente, amplificând riscul ca noua tulpină să se răspândească și în alte țări africane. Leandre Murhula Masirika, reprezentant al departamentului de sănătate din provincia Kivu de Sud, una dintre regiunile cele mai afectate, a avertizat că boala ar putea trece necontrolată prin granițe și aeroporturi, provocând daune semnificative.
Cazurile de Mpox au crescut constant în ultimele decenii, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat aproximativ 80.000 de infecții în Congo doar în acest an. Peste 350 dintre aceste cazuri au fost fatale, jumătate dintre decese fiind înregistrate în rândul adolescenților de 15 ani.
Autoritățile medicale au descoperit că noua tulpină de Mpox, apărută în orașul minier Kamituga, s-a dezvoltat prin mutații care o fac să se răspândească mult mai rapid. Inițial, virusul a fost depistat în rândul lucrătorilor sexuali, dar din septembrie 2023, cazurile au crescut semnificativ, infectând inclusiv școlari și medici.
Noua tulpină a fost raportată și în alte țări, inclusiv în Rwanda, iar cercetătorii investighează în continuare rapiditatea răspândirii și eficacitatea vaccinurilor existente împotriva acestei mutații. Un cercetător de la Universitatea din Rwanda a menționat că „pacientul zero” ar fi fost un bărbat care a întreținut relații sexuale cu o femeie din Kamituga, continuând să răspândească virusul în diverse locații, scrie bbc.com.
Această evoluție alarmantă subliniază necesitatea unei vigilențe sporite și a unor măsuri rapide pentru a controla răspândirea noului virus Mpox, protejând astfel populațiile vulnerabile și prevenind o criză sanitară de proporții.
Sursă foto: Shutterstock
CITEȘTE ȘI: Virus periculos într-o destinație populară de vacanță din Italia. Sute de oameni au ajuns DEJA la spital