Medicii francezi susţin că au dovedit că virusul Zika poate provoca o formă rară de paralizie, ce poate fi mortală, numită Sindromul Guillain-Barre şi au avertizat că ţările unde există epidemii de Zika s-ar putea confrunta cu o creştere a numărului de pacienţi care suferă de această afecţiune neurologică gravă.
Este prima demonstraţie a legăturii dintre virusul Zika şi sindromul Guillain-Barré, subliniază profesorul Arnaud Fontanet, responsabil al unităţii de epidemiologie din cadrul Institutului Pasteur din Paris, care a coordonat studiul publicat, marţi, în revista medicală britanică The Lancet.
Sindromul Guillain-Barré este o afecţiune neurologică, ce se manifestă prin paralizia progresivă, care poate ajunge până la insuficienţă respiratorie. În ţările dezvoltate, 5% dintre pacienţii cu acest sindrom îşi pierd viaţa din această cauză.
Echipa lui Fontanet a analizat date strânse de la 42 de pacienţi care au dezvoltat sindromul Guillain-Barré în timpul epidemiei din Polinezia Franceză şi au descoperit că toţi fuseseră infectaţi anterior cu Zika. “Regiunile afectate de epidemia de Zika se vor confrunta, probabil, cu o creştere semnificativă a numărului de pacienţi cu complicaţii neurologice grave şi, în măsura posibilităţilor, ar trebui să suplimenteze capacitatea centrelor de îngrijire medicală pentru a primi pacienţii care au nevoie de tratament intensiv”, a declarat Fontanet, directorul Departamentului de Epidemiologie de la Institutul Pasteur.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat epidemia de Zika o urgenţă medicală mondială. Decizia a fost luată, în mare parte, în urma dovezilor că virusul poate provoca microcefalie – o boală severă ce face ca nou-născuţii să aibă craniul prea mic şi creierul slab dezvoltat -, dar OMS este îngrijorată şi de creşterea numărului de cazuri sindrom Guillain-Barré în ţările afectat