Vitamina care scade riscul apariției demenței

Persoanele în vârstă care iau suplimente cu Vitamina D pot reduce riscul apariției demenței cu până la 10 ani, o demonstrează un nou studiu.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina care scade riscul apariției demenței
Shutterstock

Persoanele în vârstă care iau suplimente cu Vitamina D pot reduce riscul apariției demenței cu până la 10 ani, o demonstrează un nou studiu.

În cazul participanților la un studiu recent, publicat în Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, riscul apariției demenței a scăzut cu până la 40% atunci când au inrodus Vitamina D în dieta lor.

Peste 12.000 de participanți din SUA au făcut parte din cercetare.

Astfel, cercetătorii au demonstrat că în cazul administrării preventive cu o doză extra de Vitamina D, declinul funcțiilor creierului a încetinit.

Rezultatele studiului

Pe scurt, 75% dintre participanți, care nu au luat o doză extra de Vitamina D au prezentat semne de demență în primii 10 ani, în timp ce în cazul celor care au luat Vitamina D în doză suplimentară doar 25% au manifestat semne clare de demență.

Ceea ce arată că dacă – la indicațiile medicilor –, administrăm un supliment cu vitamina D, la bătrânețe am putea culege roadele privind sănătatea mintală.

De asemenea, s-a demonstrat și că Vitamina D asigură o protecție mai mare în rândul femeilor decât în cazul bărbaților.

Din păcate, tot acest studiu a reușit să identifice faptul că acele persoane care au o malformație genetică, sub forma genei Apolipoproteina (APOE), prezintă un risc crescut al instalării bolii Alzheimer cu debut tardiv undeva după vârsta de 65 de ani.

În cazul acestor persoane suplimentele cu Vitamina D nu fac nicio diferență din punctul de vedere medical.

Mai mult de 50 de milioane de persoane suferă acum de demență. Iar viitorul nu sună prea bine: autorii studiului prevăd că până în 2050 această cifră se va tripla.

Demența blochează puterea creierului de a realiza acțiuni elementare de zi cu zi, cum ar fi amintirea numelor, adreselor, numerelor de telefon sau chiar ne poate face incapabili de a lua decizii mărunte, cotidiene.

Suplimentarea cu Vitamina D este indicată cu mult înainte ca demența să își facă simțită prezența.

Citește și: Totul despre Vitamina D – când se ia, când este necesar să suplimentezi, când supradozarea provoacă îmbolnăvire, când să le dai copiilor și gravidelor

Sursă: webmd.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult