Vitamina D: importantă în cancerul colorectal

Un studiu complex dezvăluie faptul că deficitul de vitamina D poate fi legat, pe lângă boli cardiovasculare, obezitate, Parkinson, şi de cancerul colorectal.
  • Publicat:
Vitamina D: importantă în cancerul colorectal

Vitamina D este produsă la nivelul pielii după contactul cu lumina soarelui, şi ulterior absorbită în intestine din mai multe surse dietetice – inclusiv alimente fortificate şi peşte gras. Rolul său principal s-a considerat a fi pentru mult timp menţinerea sănătoasă a oaselor, dar se pare însă că în ultima perioadă sfera de influenţă a vitaminei D se lărgeşte. De exemplu, deficitul de vitamina D a fost acum legat de Parkinson, boli cardiovasculare, obezitate, precum şi alte afecţiuni. Recent, şi de cancerul colorectal.

Recent, cercetători din cadrul mai multor organizaţii, inclusiv Societatea Americană de Cancer (ACS) din Atlanta, Şcoala de Sănătate Publică din Boston şi Institutul Naţional al Cancerului din Rockville şi-au unit forţele pentru a investiga rolul vitaminei D în riscul de cancer colorectal.

În afară de cancerele de piele, cancerul colorectal (sau cancer de colon) este al treilea cel mai comun cancer din S.U.A. Conform statisticilor în anul 2018 au fost afectate în medie 50.000 de persoane. Înţelegerea factorilor care joacă un rol în dezvoltarea sa este crucială pentru salvarea acestor oameni.  Iar dacă vitamina D este implicată, aceasta ar putea constitui baza unei intervenţii simple şi, în celaşi timp, ieftine.

Unele studii anterioare au găsit o legătură între deficitul de vitamina D şi cancerul colorectal, dar altele nu au avut un rezultat în acest sens. Acest nou efort complex la scară largă a fost conceput pentru a elimina asumpţiile eronate şi pentru a prezenta dovezi mai concrete.

Constatările cercetătorilor au fost publicate recent în Jurnalul Institutului Naţional al Cancerului. Autorul studiului Stephanie Smith-Warner, epidemiolog la Harvard T.H. a declarat: „Pentru a aborda neconcordanţele din studiile anterioare privind vitamina D şi pentru a investiga asociaţiile din subgrupele de populaţie, am analizat datele la nivel de participant, colectate înainte de diagnosticul cancerului colorectal şi am utilizat criterii standardizate pe parcursul studiilor.”

În total, echipa a folosit datele obţinute din studii efectuate pe trei continente, care au inclus 5.700 de cazuri de cancer colorectal şi 7.100 de controale medicale. Anterior, cercetătorii au descoperit că este dificil să colecteze date din diferite studii din cauza varietăţii căilor prin care a fost măsurată vitamina D. Aceşti cercetători au calibrat măsurătorile existente, astfel încât să se facă o comparaţie directă între mai multe încercări într-un mod semnificativ.

Influenţa vitaminei D asupra cancerului

Cercetătorii au comparat nivelurile individuale ale vitaminei D cu actuala doză recomandată pentru sănătatea oaselor de către specialiştii în nutriţie.

Persoanele care au avut niveluri de vitamina D sub liniile directoare actuale au avut un risc crescut de cancer colorectal de 31% pe parcursul urmăririi. Persoanele cu vitamina D deasupra nivelurilor recomandate au avut o reducere de 22% a riscului de dezvoltare a cancerului colorectal. Legătura dintre vitamina D şi cancerul colorectal a fost mai puternică în rândul femeilor decât în rândul bărbaţilor.

Aceste relaţii au rămas semnificative chiar şi odată ce echipa a ajustat datele pentru a ţine seamă de alţi factori care sunt cunoscuţi ca fiind de influenţă ridicată în riscul dezvoltării cancerului colorectal. Este de remarcat faptul că riscul redus nu a devenit mai pronunţat la persoanele cu cele mai ridicate niveluri de vitamina D din sistemul lor.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult