Administrarea vitaminei E şi a betacarotenului nu protejează persoanele împotriva cancerului şi a bolilor cardiace, a constatat un grup de cercetători americani, într-un raport publicat recent, informează AFP, citat de Mediafax.
Acest grup de cercetare, afiliat autorităţilor americane din domeniu, a actualizat un raport din 2003, adăugând vitamina E şi betacarotenul pe lista suplimentelor care s-au dovedit deja ineficiente împotriva acestor două boli, cancerul şi bolile cardiace, care fac cele mai mari ravagii în Statele Unite.
Concluziile cercetătorilor americani se bazează pe mai multe studii ştiinţifice, conform cărora vitamina E şi betacarotenul nu sunt eficiente împotriva combaterii cancerului şi afecţiunilor inimii, iar în cazul betacarotenului, fac mai mult rău decât bine.
„Nu există niciun avantaj al administrării de vitamina E, iar betacarotenul poate fi nociv deoarece creşte riscul de cancer pulmonar la persoanele expuse acestui risc”, a afirmat copreşedintele echipei de cercetare, Michael LeFevre.
În ciuda avertismentelor regulate asupra efectelor nedovedite ale vitaminelor, numeroase persoane continuă să ia suplimente cu vitamine. De asemenea, în perioada 2007 şi 2010, jumătate dintre americani au luat cel puţin o dată suplimente cu vitamine.
Uneori, femeile însărcinate sunt sfătuite să ia suplimente care conţin acid folic, iar persoanele în vârstă, expuse fracturilor, sunt sfătuite să ia vitamina D pentru întărirea oaselor.
Echipa de cercetare recomandă, însă, o dietă echilibrată, din care să facă parte fructe, legume, cereale integrale, lactate parţial degresate şi peşte.