Viziera, ineficientă dacă nu este purtată cu mască

În urma unui studiu s-a descoperit că purtarea vizierelor fără mască de protecție este ineficientă în privința răspândirii noului coronavirus.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Viziera, ineficientă dacă nu este purtată cu mască
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie: ”Masca se ține de elasticele atașate de laterale și se prinde după urechi poziționată cu partea colorată în afară și cu marginea cu fir metalic în zona nasului. Firul metalic se apasă astfel încât să capete forma nasului și să se muleze pe acesta cât mai etanș. Apoi se desfac pliurile măștii trăgând în jos de ea astfel încât să acopere și bărbia și se fixează cât mai bine și în această zonă. Pentru a fi eficientă aceasta trebuie să fie fixată cât mai bine și neapărat trebuie să acopere nasul, gura și bărbia”

Un nou studiu sugerează că folosirea vizierelor fără mască de protecție pe dedesubt este ineficientă în oprirea răspândirii noului coronavirus.

Un centru de cercetare din Kobe, Japonia, a condus un studiu pentru care s-a folosit Fugaku, cel mai rapid computer din lume, informează New York Times și the Guardian. Rezultatele studiului au demonstrat că 100 de procente de particule respiratorii de dimensiuni de 5 micrometri au trecut prin vizierele din plastic. Mai mult, aproape jumătate dintre aceștia măsurau 50 de micrometri în aer, informează the Guardian.

De ce să nu porți doar viziera?

Makoto Tsubokura, team leader la Riken, recomandă cu tărie purtarea măștilor de protecție cu regularitate în locul vizierelor pentru protejarea împotriva virusului dar și pentru oprirea răspândirii acestuia.

”Judecând după rezultatele simulării, din ppcate eficiența vizierelor în prevenirea particulelor respiratorii de a se răspândi de la o persoană infectată este limitată comparativ cu purtarea măștilor”, a declarat pentru the Guardian.

De asemenea, Tsubokura a menționat că persoanele care au fost sfătuite să nu poarte măști de protecție din cauza problemelor respiratorii sau pentru copii, să folosească vizierele, dar doar în exterior sau în spațiile ventilate corespunzător.

Centrul de Prevenție și Control al Bolilor recomandă de asemenea purtarea unor materiale textile care să acopere nasul și gura, pentru a opri răspândirea noului coronavirus. În toate țările care se confruntă cu COVID-19, purtrea măștilor de protecție a dus la o îmbunătățire în rândul numărului cazurilor.

Situația cazurilor în România

Până astăzi, 28 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 123.944 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID–19). 99.344 pacienți au fost declarați vindecați.  Până astăzi, 4.748 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.528. Dintre acestea, 557 sunt internate la ATI.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult