Un nou studiu publicat de European Heart Journal arată că atunci când stai pe scaun pentru perioade lungi de timp poate pune la risc sănătatea inimii, motiv pentru care este mult mai bine să dormi.
Raportul, publicat pe 10 noiembrie, arată că atunci când nu ești activ fizic și nu dormi suficient riști să te confrunți cu boli cardiometabolice. Așadar, este mai bine să dormi sau să iei pauze și să te ridici de pe scaun pentru a avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii.
Cercetătorii Universității Collage London și Universității din Syndey au analizat șase studii diferite care au analizat 15.000 de persoane din cinci țări și activitățile diferite pe care le aveau în 24 de ore, dar și modul în care acestea le afectau sănătatea inimii. Aceștia au creat o listă a comportamentelor benefice pentru inimă, în ordine descrescătoare.
Astfel, au descoperit că activitatea moderată precum alergatul și urcatul scărilor erau cele mai benefice privind îmbunătățirea cardiovasculară, urmată de activități extrem de ușoare precum statul în picioare și dormitul.
Noul raport este primul care scoate în evidență, ierarhic, comportamentele benefice inimii, spune Prof. Mark Hamer, unul dintre autorii studiului.
„Această abordare ne va permite să oferim recomandări personalizate astfel încât oamenii să fie mai activi”, a spus specialistul.
„Cele mai benefice schimbări pe care le-am observat au fost înlocuirea statului pe scaun cu activitate moderată sau viguroasă, precum alergatul sau urcatul scărilor, chiar și pentru 1-2 minute”, a spus Dr. Jo Blodgett pentru U.S. News & World Report. „Chiar și cele mai mici schimbări pot avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii”, a adăugat specialistul.
Raportul notează că înlocuirea a 30 de minute de stat pe scaun cu somnul, statul în picioare sau activitatea fizică ușoară până la moderată sau viguroasă poate reduce indicele de masă corporală și se pot observa efecte majore asupra sănătății inimii.
Surse: