Whoopi Goldberg a dezvăluit că era la un pas să moară din cauza pneumoniei. Actriţa şi gazda emisiunii The View a lipsit încă de pe 6 februarie din lumina reflectoarelor, motivul fiind infecţia ambilor plămâni, aflându-se în şoc septic, ceea ce înseamnă că ”erau plini de fluide”.
Pe data de 8 martie, Whoopi Goldberg în vârstă de 63 de ani a transmis un mesaj în timpul emisiunii The View, prin care a vorbit despre starea sa de sănătate.
”Sunt bine, nu am murit, deşi eram foarte, foarte aproape să plec de pe Pământ. Vestea bună, nu am făcut-o. Vă mulţumesc pentru toate mesajele şi toate cuvintele frumoase pe care mi le-aţi transmis”, este mesajul actriţei.
Pneumonia este o infecţie a plămânilor care apare din cauza unei bacterii, a unui virus sau unui microorganism care se inflamează şi se umple cu fluid. Astfel, funcţionarea plămânilor devine dificilă, sângele nu mai primeşte oxigenul necesar, iar dioxidul de carbon nu mai este eliminat. Este unul dintre cele mai comune afecţiuni care provoacă decesul, în rândul adulţilor fiind întâlnită pneumonia bacteriană. În ţările dezvoltate, odată ce s-au descoperit penicilina şi antibioticele, pneumoniaa făcut din ce în ce mai puţine victime, dar rămâne în continuare cea mai mare cauză de deces în rândul copiilor din toată lumea.
Actriţa Whoopi Goldberg spunea în mesajul înregistrat că se confruntă cu şocul septic. Acesta la rândul său este caracterizat de hipotensiune şi disfuncţie multiplă de organ, care poate duce la moartea pacientului dacă nu este combătut la timp.
Atunci când o persoană suferă de pneumonie, plămânii se umple cu un fluid care nu doar provoacă tusea productivă, ci şi dificultatea de a respira. Alte simptome ale pneumoniei sunt stările de oboseală, de greaţă şi vomă, dar şi transpiraţie excesivă.
În Statele Unite, în fiecare an există aproape 1 milion de cazuri semnalate de pneumonie, iar la nivel naţional, aproximativ 50.000 de persoane mor anual, arată Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor.
Cazurile de pneumonie pot fi de mai multe feluri, în funcţie de cauza declanşării bolilor. Astfel, ele pot fi infecţioase, din care fac parte cele bacteriene, virale, micotice li parazitare şi neinfecţioase, în care sunt incluse aspiraţia de alimente, hidrocarburi şi acid clorhidric.
Pneumonia pneumococica. Poate apărea după un episod de răceală sau gripă, cauza apariţiei fiind bacteria Streptococus pneumoniae. Deşi se tratează, poate reprezenta un pericol pentru persoanele în vârstă, copii sau cele care suferă şi alte afecţiuni.
Pneumonia Mycoplasma pneumoniae. Acest tip de pneumonie apare frecvent în rândul persoanelor de 15-35 de ani, iar boala poate trece fără tratament sau în urma administrării antibioticelor specifice.
Pneumonia Haemophilus influenzae. Haemophilus influenzae este o bacterie care poate provoca mai multe infecţii, printre care şi pneumonia la copii. Tocmai de aceea este recomandat vaccinul, fiind eficient împotriva acestei boli.
Pneumonia Chlamydophila pneumoniae. Acest tip de pneumonie se poate transmite de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor de salibă în timpul unei crize de tuse.
Pneumonia Staphylococcus aureus. Bacteria Staphylococcus aureus se poate produce chiar prin contactul direct cu persoana bolnavă, fie că vorbim de haine, obiecte persoane sau piele şi este un tip de pneumonie cu o rată ridicată a mortalităţii.
Pneumonia neinfecţioasă. De cele mai multe ori, această formă de pneumonie este extrem de gravă, fiind provocată de bacterii rezistente la antibiotice.