Xylitolul este un tip de zahăr care se regăsește în numeroase produse, de la pasta de dinți și gumă, până la dulciuri fără zahăr. Cercetătorii susțin că un nivel crescut de xylitol este asociat riscului de evenimente cardiovasculare.
Într-un studiu publicat în European Heart Journal, cercetătorii Clinicii Cleveland au raportat că xylitolul în cantități mari poate crește riscul de infarct, accident vascular cerebral și alte probleme cardiovasculare. Cercetătorii menționează că asocierea a fost descoperită într-o analiză cu un număr mare de pacienți.
Xylitolul este un zahăr redus caloric, cu un indice glicemic mai mic. Acesta se regăsește în mod natural în cantități mici în fructe fibroase și legume, dar și în corpul uman și este folosit ca substitut al zăhărului, având un gust similar, dar cu mai puține calorii.
De asemenea, este folosit în numeroase produse fără zahăr, inclusiv în pasta de dinți și guma de mestecat.
Echipa de cercetători a menționat că de-a lungul anilor, înlocuitorii de zahăr precum îndulcitorii artificiali au crescut semnificativ în alimentele procesate fiind promovate ulterior ca alternative sănătoase. Echipa de la Clinica Cleveland arată o legătură similară între erythritol și bolile cardiovasculare, menționând că xylitolul nu este atât de comun în dietele keto sau alimentele fără zahăr cum este erythritolul.
Acest studiu arată nevoia imediată de a investiga îndulcitorii artificiali și alte tipuri de înlocuitori de zahăr, mai ales că aceștia continuă să fie recomandați în combaterea afecțiunilor precum diabet sau boli cardiovasculare. Asta nu înseamnă să-ți arunci pasta de dinți dacă are xylitol, dar trebuie doar să conștientizăm riscul crescut de evenimente cardiovasculare.
Prima descoperită în 1879 a fost zaharina, iar în secolul XX a fost introdusă ca îndulcitor artificial. Tot în anii ’70, cea mai mare grijă a specialiștilor era că zaharina ar putea produce cancer, dar în anii 2000, Programul Național de Toxicologie a eliminat zaharina de pe lista potențialilor cancerigeni.
În principiu, înlocuitorii de zahăr și efectele pe care le au asupra sănătății depind foarte mult și de afecțiunile medicale pe care le are o persoană. Ideal ar fi să îi eviți și să menții o dietă echilibrată și cu un indice glicemic redus.
Foto: envato
Surse: