Zaţul de cafea, bun pentru slăbit? Ce au descoperit oamenii de ştiinţă

Un nou studiu arată că zaţul de cafea ar putea fi eficient în procesul de slăbire, dar şi adjuvant în caz de hipertensiune ori valori crescute ale glicemiei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Zaţul de cafea, bun pentru slăbit? Ce au descoperit oamenii de ştiinţă

Zaţul de cafea este bun şi pentru slăbit, cel puţin aşa susţine un studiu realizat recent de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Southern Queensland. Pe lângă faptul că poate fi folosit ca îngrăşământ pentru plante, dar şi ca ingredient pentru diminuarea celulitei, zaţul de cafea adăugat în diverse alimente ar putea contribui la arderea mai eficientă a grăsimilor, potrivit acestei cercetări, publicată în jurnalul The Federation of American Societies of Experimental Biology (FASEB).

Există însă şi o veste mai puţin bună, şi anume că experimentul cu zaţul de cafea s-a desfăşurat pe animale de laborator, deci rezultatele nu pot fi momentan atribuite şi în cazul oamenilor, în acest sens fiind necesare studii suplimentare.

Efectele zaţului de cafea asupra sănătăţii – prea devreme pentru o concluzie

Condusă de profesorul Lindsay Brown, echipa de cercetare a descoperit, în urma experimentelor pe cobai, că zaţul de cafea administrat pe o perioadă de 4 luni a dus la o scădere a greutăţii, la normalizarea glicemiei şi a tensiunii arteriale, dar şi la o ameliorare a funcţiei hepatice.

Savanţii susţin că adăugarea zaţului de cafea în dietă ar putea reduce astfel riscul de diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli de inimă şi atac cerebral.

Profesorul Brown susţine că a încercat acest experiment pe propria piele. El a consumat pâine în care a adăugat o lingură de zaţ de cafea uscat la cuptor, la 60 de grade Celsius, timp de 1-2 ore. După o perioadă, a observat că a scăzut în greutate, iar valorile tensiunii arteriale s-au normalizat.

Nu se cunosc reacţiile adverse la zaţul de cafea

Cu toate acestea, medicii nutriţionişti atenţionează că, deşi este o cercetare interesantă, este prea devreme pentru a pune în practică obiceiul adăugării de zaţ de cafea în diverse alimente, deoarece nu au fost făcute cercetări pe subiecţi umani şi nu se cunosc posibilele reacţii adverse.

Pe lângă faptul că ar putea ajuta la scăderea în greutate, folosirea zaţului de cafea este o excelentă metodă de evitare a risipei alimentare. „Doar în Sydney sunt aruncate peste 3.000 de tone de zaţ de cafea în fiecare an”, susţine profesorul Brown.

Până să apară rezultate concrete în privinţa eficienţei zaţului de cafea asupra greutăţii corporale, noi vă recomandăm să îl folosiţi pentru un masaj anticelulitic sau pentru a elimina mirosul neplăcut din frigider.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandări: