Sunt foarte mulți oameni care, la primul semn al unei răceli obișnuite, încep să ia suplimentele cu zinc. Există niște studii recente care spun că acest nutrient ar putea juca un rol și în rezultatele luptei anti COVID-19.
Niște cercetători din Spania au raportat la o conferință europeană de coronavirus că au descoperit că pacienții spitalizați cu COVID-19 cu niveluri scăzute de zinc din sânge au avut tendința de a se descurca mai rău decât cei cu niveluri crescute.
„Nivelurile mai scăzute de zinc se corelează cu o inflamație mai mare în cursul infecției și un rezultat mai slab împotriva bolii”, a spus o echipă condusă de Dr. Roberto Guerri-Fernandez de la Spitalul Del Mar din Barcelona pentru webmd.com.
Un expert din Statele Unite a declarat că descoperirea are sens intuitiv. „De mult s-a crezut că zincul întărește sistemul imunitar”, a spus pneumologul Dr. Len Horovitz, de la spitalul Lenox Hill din New York City. O posibila explicație pentru acest studiu este că zincul poate avea un efect antiinflamator care este protector.
În noul studiu, echipa lui Guerri-Fernandez a urmărit rezultatele medicale în raport cu rezultatele testelor de laborator pentru 249 de pacienți internați la spital cu COVID-19 în martie și aprilie. Pacienții au avut în medie 63 de ani și 21 (8%) au murit din cauza bolii lor.
La toți pacienții li s-a testat nivelul de zinc din sânge la sosire – nivelul mediu a fost de 61 micrograme per decilitru de sânge (mcg / dL). Cu toate acestea, printre cei care au murit de COVID-19, nivelurile de zinc din sânge au fost mult mai mici, în medie doar 43 mcg / dL, au raportat cercetătorii. În schimb, nivelul sângelui în rândul celor care au supraviețuit bolii a fost în medie de 63 mcg / dL.
De asemenea, nivelurile mai ridicate de zinc din sânge au fost legate de niveluri mai scăzute de proteine pro-inflamatorii atunci când pacienții au fost infectați, au spus cercetătorii spanioli.
În general, și după ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul, severitatea bolii și tratamentele primite, fiecare creștere a unității de zinc din sânge a fost legată de o scădere cu 7% a șanselor ca un pacient să moară în timp ce se află în spital, au constatat cercetătorii.
Cu toate acestea, constatarea nu poate dovedi cauza și efectul, iar grupul de studiu a fost relativ mic, așa că „sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua impactul terapeutic al acestei asocieri între zinc și noul coronavirus”, au spus Guerri-Fernandez și colegii săi într-un comunicat de presă al conferinței.
Constatările au fost prezentate online recent, ca parte a Conferinței Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ESCMID) privind boala Coronavirus. Cercetările prezentate la întâlnirile medicale ar trebui considerate preliminare până la publicarea într-un jurnal de specialitate.