Spania se află sub ape, după ce țara a f! O furtună puternică a provocat inundații catastrofale în regiunea Valencia. A plouat în câteva ore cât pentru un an întreg. În doar 24 de ore s-au strâns 445,4 litri pe metru pătrat. Potrivit ultimelor cifre oferite de MAE, 22 de români sunt dați dispăruți.
În regiunea Valencia, din estul Spaniei, ploile torenţiale care au căzut zilele trecute au provocat inundaţii de o amploare nemaivăzută până acum.
În total, 95 de persoane au murit luate de viituri, dar bilanțul poate crește foarte mult întrucât există și un număr mare de oameni dați dispăruți. Peste o mie de soldați și pompieri participă la misiunile de căutare și salvare în zonele afectate de viiturile puternice. Guvernul a declarat trei zile de doliu național.
Ministerul de Externe a anunțat că nu se știe nimic nici de soarta a 22 români. Pe de altă parte, spaniolii acuză serviciile de protecție civilă că au avertizat prea târziu populația, când localități întregi erau deja acoperite de ape.
„Ministerul de Externe verifică informațiile cu privire la dispariția a 22 de cetățeni români, în urma inundațiilor din Spania. Oficiul consular a notificat autoritățile spaniole, iar verificările sunt în curs, anunță un comunicat de presă. MAE a cerut autorităților din Valencia să anunțe oficiul consular cu privire la existența unor posibili cetățeni români printre victimele și persoanele afectate de inundațiile soldate cu cel puțin 94 de morți”, a transmis MAE, într-un comunicat transmis joi dimineață, 31 octombrie 2024.
Ministerul român de Externe precizează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.
„Și în cazul acestei regiuni din Spania am avut la începutul anului o secetă foarte puternică, așa cum și noi am avut secetă puternică în estul României, ca apoi să-ți vină astfel de situații cu precipitații foarte abundente. Și aici avem fondul încălzirii globale, clar, fond al încălzirii globale care determină răspunsuri locale de acest tip.
Răspunsuri locale, care țin însă și de factori precum urbanizarea, relieful, cum negospodărim local nu este obișnuit ca intensitate, chiar dacă anotimpul este al furtunilor, al ciclonilor mediteraneeni, dar intensitatea clar depășește cu mult ceea ce ar fi obișnuit și avem o statistică modificată, pentru că, vedeți, nu doar acolo se întâmplă astfel de lucruri.
Peste tot în lume crește până la urmă intensitatea unor fenomene extreme, precum cicloni mediteraneeni, dar și în cazul ciclonilor tropicali, uraganele sunt mult mai intense și provoacă, evident, pagube mult mai mari”, a precizat Roxana Bojariu, climatolog, pentru DIGI24.