A început și a doua etapă de recalculare a pensiilor, care îi vizează pe care care au avut venituri nepermamente, precum acordul global sau prime și sporuri.
Procesul de recalculare a pensiilor a intrat în a doua etapă, și vizează pensionarii care au avut venituri nepermanente înainte de 2001. Într-o intervenție la România TV, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a oferit detalii importante despre adeverințele necesare și pașii pe care trebuie să-i urmeze cei vizați.
Pensiile a un milion de români urmează să fie recalculate, adăugându-se acele venituri nepermanente de care au beneficiat în perioada activității printre care acordul global, al treisprezecelea salariu, prime, premii sau sporuri.
În acest sens, seniorii trebuie să meargă la casele teritoriale de pensii să depună adeverințe din care să reiasă veniturile lor nepermanente.
Angajatorii sunt obligați să elibereze astfel de documente, iar în cazurile în care firma a falimentat, actele se găsesc la firmele de arhivare care păstrează statele de plată.
„Termenul acesta de mica, mare calculare este folosit in comunicare publica, eu nu pot sa imi insusesc asa ceva ca specialist care am condus o casa de pensii.
Este vorba doar despre recunosterea drepturilor care se cuvin din acele sporuri cu caracter nepermanent, a spune sporuri simplu nu este corect si sa nu inducem in eroare seniorii Romaniei”, a explicat Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, la România TV.
Foto: bugetul.ro