A stat în comă 2 săptămâni și a suferit 47 de operații. Totul a pornit de la o înțepătură de țânțar

Stephenie Rodriguez, o tânără antreprenoare din Australia, care a contactat malarie în Nigeria, ne vorbește despre experiența sa și cere mai multe fonduri pentru eradicarea acestei boli, care ucide 600.000 de oameni în fiecare an.
  • Publicat:

În septembrie 2019, femeia a călătorit în țara africană pentru a ține o discuție despre o aplicație pe care compania ei Wonder Safe tocmai a lansat-o, care era concentrată pe asigurarea securității femeilor și persoanelor vulnerabile.

În timp ce părăsea hotelul, un ţânţar a muşcat-o de trei ori de glezna stângă. Două săptămâni mai târziu, ea a început să aibă simptome și a fost diagnosticată cu malarie cerebrală.

Ce este malaria, de fapt?

Malaria este una dintre așa-numitele boli tropicale neglijate (BNT). Este potențial fatal și se contractă atunci când este mușcat de un țânțar infectat cu parazitul Plasmodium, comun în regiunile tropicale din Africa, precum și în Asia și America Latină.

Cel mai recent raport despre această boală publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) precizează că 249 de milioane de cazuri au fost înregistrate la nivel mondial în 2022, cu 16 milioane mai mult decât cele 233 de milioane înregistrate în 2019, înainte de pandemia de Covid. Malaria ucide 600.000 de oameni în fiecare an, majoritatea copiilor africani sub cinci ani.

Crizele au început după două săptămâni de la înțepătură

Rodriguez a avut o criză în timp ce zbura din Sydney, Australia, către Boston, în Statele Unite, la doar 15 zile după șederea ei în Nigeria. „M-au dus la spital cu ambulanța și în secția de terapie intensivă m-au diagnosticat cu malarie cerebrală”, își amintește ea într-un interviu prin apel video de la casa ei din Sydney.

Medicamentul care previne și tratează malaria

Malarone este medicamentul care previne și tratează malaria prin eliminarea parazitului care o provoacă, deși poate avea efecte adverse precum febră, diaree, greață sau vărsături, printre altele.

Medicamentul i-a provocat lui Rodriguez „amețeli și halucinații”. „Voiam să țin o conferință, nu mă puteam lăsa să mă îmbolnăvesc. Nu am ieșit la plimbare, nu am fost la piscină, am fost doar o clipă afară să mă întâlnesc cu jurnaliştii. Un moment decisiv, care a fost tot ce a fost nevoie”, spune australianul.

A stat în comă două săptămâni

După criză, Rodriguez a petrecut două săptămâni în comă. Când s-a trezit, era complet paralizată. I-a luat 55 de zile să se recupereze și să iasă din dializă – un tratament care preia funcțiile rinichilor – și să prindă un avion înapoi acasă. „M-am infectat pe 11 septembrie, m-am trezit din comă pe 11 octombrie și nu m-am întors în Australia până pe 5 noiembrie”, spune ea. Chiar și așa, ea insistă că este norocoasă pentru că a fost tratată la Spitalul Universitar Harvard. „Cu siguranță în altă parte, nu aș fi primit același nivel de îngrijire pentru a diagnostica malarie la timp și pentru a-mi oferi leacul care mi-ar salva viața”, adaugă Rodriguez.

O durere constantă

Deși viața ei nu mai era în pericol, după ce a ieșit din comă, degetele de la picioare au început să se înnegrească. „Tocurile mele se întunecau și ele, la fel ca vârfurile mâinilor mele. Acele zone au fost paralizate pentru că corpul meu s-a atrofiat în timpul comei și medicamentele pe care mi le-au dat pentru a trata șocul septic au ajuns să le deterioreze complet”, explică Rodriguez. La trei luni de la întoarcerea în Australia, în februarie 2020, a suferit primele amputații la picioare și călcâie. În cele din urmă, pe 31 martie 2021 și după 47 de operații, ambele picioare i-au fost amputate sub genunchi. „Nu avea să se vindece, nici să se regenereze niciodată și a fost singura cale de a scăpa de durerea constantă”, spune ea.

Cere fonduri pentru eradicarea acestei boli

În calitate de supraviețuitor al malariei, Rodriguez încearcă să crească gradul de conștientizare cu privire la boală. Ea și-a propus provocarea de a avea un impact asupra unui miliard de vieți până în 2025, acțiune pe care o desfășoară în colaborare cu The Global Fund, o organizație internațională menită să accelereze sfârșitul epidemilor de SIDA, tuberculoză și malarie. „Am avut o perioadă foarte grea, mai ales în timpul pandemiei de Covid-19, dar depășirea malariei și căutarea mereu latura pozitivă mi-au permis să caut modalități de a crea o nouă viață în acest corp adaptat”, spune ea.

În urmă cu doi ani, a început scrima. „A trebuit să mă mențin activ. Obișnuiam să dansez salsa, să schiez, să merg cu bicicleta…” Cu scrima, femeia de afaceri a găsit o modalitate de a se menține ocupată, în formă și, în cele din urmă, în viață. În prezent se antrenează la un nivel înalt și participă la competiții pentru persoane cu dizabilități: a petrecut chiar 14 luni antrenându-se pentru a se califica la Jocurile Paralimpice, deși nu a reușit. „Prin această experiență, am reușit să simt un respect profund față de persoanele care trăiesc cu dizabilități. Dacă nu aș fi avut această experiență, nu aș fi putut niciodată să o înțeleg”, recunoaște Rodriguez.

FOTO: Instagram @digitalgodess

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”