Adeverințe medicale necesare la începutul noului an școlar

Ca de fiecare dată când începe școala, o parte dintre copii au nevoie de adeverințe medicale – adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări.
  • Publicat:
Adeverințe medicale necesare la începutul noului an școlar

Acestea sunt necesare numai la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Ceilalți copii nu au nevoie de astfel de documente, potrivit unui ordin comun al ministerelor Sănătății și Educației.

Avizul epidemiologic şi adeverinţa medicală, necesare

Adriana Turea, Președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică din Medicina de Familie, doctor Raluca Ghionaru, spune că, în primul rând, este bine să se verifice dacă cei mici și viitorii școlari au făcut toate vaccinurile din programul de imunizare disponibile vârstei acestora.

„Deja la 6 ani, când intrăm în clasa pregătitoare, programul național de imunizare este relativ complet, adică până la 11 ani avem o pauză în acest program. Dacă nu au aceste vaccinuri, din punct de vedere legal, în acest moment, ei pot intra în colectivitate.
Riscul este, pe de o parte, pentru copilul care e nevaccinat, pentru că e expus unor boli care au potențial de a evolua sever, uneori cu deces -şi, iată, avem câteva exemple acum în România: este rujola, este tusea convulsivă, care a avut foarte multe cazuri și unele dintre ele severe.

De asemenea, există și riscul de a îmbolnăvi copiii care nu se pot vaccina din diverse motive sau care au imunodepresie”, a menționat Raluca Ghionaru, potrivit RRA.

Medicul a mai adăugat că avizul epidemiologic și adeverința medicală se solicită doar la înscrierea în ciclul de învățământ, adică la creșă, la intrarea în primul an de grădiniță, la clasa pregătitoare, la clasa a V-a la liceu și la înscrierea la facultate.

Documentele medicale necesare la începutul anului școlar rămân aceleași de anul trecut, neintervenind modificări

La înscrierea în creșă/grădiniță sunt necesare următoarele documente:

  • adeverința medicală de înscriere în colectivitate, eliberată de medicul de familie

La înscrierea în clasa pregătitoare:

  • dacă copilul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală – eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate;
  • dacă copilul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

La înscrierea în clasa a IX-a:

  • dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar: fișa medicală de la școală și adeverință medicală – eliberate de medicul școlii frecventate;
  • dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar: adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului) – eliberată de medicul de familie.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”