În 2025, pensionarii din România vor primi o lovitură importantă asupra veniturilor lunare. Deși pensiile erau programate să crească, Guvernul a decis să înghețe pensiile din cauza presiunii financiare asupra bugetului național. O categorie de pensionari nu vor primi majorările care erau planificate în urma indexării.
O categorie de pensionari va fi defavorizată în acest an. CCR a amânat și ultima șansă de creștere a pensiilor, în 2025. Așadar, s-a decis să nu crească pensiile militarilor: foști angajați MAI, MApN și ai serviciilor secrete.
Conform newsweek.ro, legea bugetul asigurărilor sociale a trecut de Comisii și se duce la vot în Parlament. În acest an, nu se vor regăsi banii necesari pentru indexarea cu 12% a pensiilor. Guvernul a promis că va indexa pensiile cu 12%, de la 1 ianuarie 2025, dar acest lucru a fost ulterior anulat. Pensionarii militari ar fi putut primi o creștere de pensie, dar acest lucru nu este posibil momentan.
„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu – n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (…) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi”, prevede actul normativ adoptat.
CCR a mai decis că impozitarea progresivă a pensiilor speciale de 15% și 20% nu este constituțională. Astfel, trebuie revenit la impozitarea de 10% și pentru partea necontributivă din pensiile speciale. Drept urmare, un impozit mai mic va duce la o pensie specială mai mare.
Pensia specială medie în magistratură este de 22.200 de lei. Parte necontributivă este de 16.000 de lei în medie. O impozitare redusă de la 20% la 10% ar însemna o creștere de 1.600 de lei de la 1 martie, mai notează sursa citată anterior.