Ajutor financiar de 2.000 de lei pentru anumiți pensionari. Marcel Ciolacu a anunțat cine sunt seniorii care pot beneficia

Statul român oferă, în 2025, peste 60.000 de bilete de tratament balnear pensionarilor și salariaților cu afecțiuni medicale.
  • Publicat:
Ajutor financiar de 2.000 de lei pentru anumiți pensionari. Marcel Ciolacu a anunțat cine sunt seniorii care pot beneficia
Pensionarii vor primi un nou ajutor financiar în 2025

Pentru a veni în sprijinul pensionarilor, premierul Marcel Ciolacu anunță un ajutor de 2.000 de lei la pensie. O categorie de seniori poate beneficia de o subvenție foarte importantă în anumite condiții. Iată toate informațiile! 

Pensionarii vor primi un nou ajutor financiar în 2025

În acest an, unii pensionari vor beneficia de ajutor financiar la tratamente balneare. Seniorii vor primi o subvenție consistentă pentru plata biletului, în funcție de nivelul pensiei, scrie newsweek.ro.

Conform sursei citate anterior, un pensionar plătește, pentru un sejur balnear complet de 16 zile, aproximativ 3.000 de lei. Acest preț are inclus masă, hotel și tratament. Guvernul vrea să subvenționeaze în acest an cu 2.000 de lei prețul fiecărui sejur.

Subvenții pentru tratamentele balneare

Decontarea costurilor biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice din fondurile aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, conform legii în vigoare.

„În unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice va fi asigurat un număr de maximum 60.420 de bilete de tratament, repartizate pe maximum 19 serii de trimitere, cu o durată de 16 zile. La acestea se adaugă aproximativ 75.300 de bilete de tratament balnear contractate cu alte unități de profil, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, față de 59.580 de bilete de tratament în 2023”, se arată în Hotărârea Guvernului.

Cum se decontează biletul la tratament din pensie

”Oferim și în 2025 bilete de tratament balnear pentru pensionarii din sistemul public. Sunt 130.000 de bilete asigurate prin Casa Națională de Pensii, în valoare de 400 de milioane de lei.”, a anunțat Marcel Ciolacu, la ședința de Guvern.

Cine beneficiază de bilete de tratament balnear gratuit

Legea le permite pensionarilor să obțină biletele de tratament de care au nevoie. Aceștia vor trebui să furnizeze anumite documente și să dovedească faptul că suferă de anumite afecțiuni medicale. Următoarele categorii de persoane vor putea beneficia de bilete de tratament balnear gratuit:

  • pensionarii;
  • pensionarii de invaliditate, incluși într-un program de recuperare stabilit de medicul expert al asigurărilor sociale;
  • persoanele persecutate politic în timpul dictaturii comuniste, deportații și prizonierii de război, precum și luptătorii în rezistența anticomunistă;
  • persoanele persecutate din motive etnice, între 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945;
  • veteranii de război, invalizii și văduvele de război;
  • persoanele invalide şi/sau accidentate în război;
  • persoanele cu dizabilități;
  • persoanele accidentate la locul de muncă sau care suferă de boli profesionale, dacă au recomandare medicală;
  • salariații expuși la radiații, care lucrează în zone cu mediu radioactiv.

Actele necesare

De exemplu în cazul pensionarilor documentele necesare sunt:

  • cererea tip de acordare a biletului de tratament;
  • document de plată (după caz, talonul privind drepturile de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii, în original sau copie care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
  • declaraţie pe propria răspundere că nu realizează alte venituri din pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii,cu excepţia persoanei care depune talonul privind plata acestor drepturi care se va prezenta la momentul eliberării biletului);
  • biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original care se va prezenta la momentul eliberării biletului), notează cnpp.ro. 

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News