Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Fără resurse umane în sănătate toate lucrurile pe care le facem şi le investim nu vor fi funcţionale”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a tras un semnal de alarmă, astăzi, cu privire la resursele umane în sistemul de sănătate din România.
  • Publicat:
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, azi, că reforma în sănătate are două componente majore, iar una dintre acestea este legată de resursele umane, precizând că fără acestea toate investițiile nu vor fi funcționale.

Ministrul a declarat că nu pot fi creați „peste noapte” specialiști în sănătate, iar aceștia trebuie să fie motivați, atrași și stabilizați.

Alexandru Rafila a făcut declarațiile la evenimentul „Viitorul se construiește azi! Sănătatea unei națiuni pleacă de la sănătatea copiilor noștri”.

„Primele spitale din România vor fi gata în prima jumătate a anului viitor din PNRR. Mii de cabinete de medicină de familie sunt deja renovate sau urmează să primească echipamente până la sfârșitul acestui an. Ambulatoriile de specialitate, de asemenea, controlul infecțiilor a reprezentat, de asemenea, o foarte mare preocupare. Dincolo însă de investițiile pe care noi reușim să le derulăm, împreună cu foarte multe dintre autoritățile locale, pentru că nu pot să nu menționez autoritățile locale, care sunt extrem de interesate, cele care sunt interesate de sănătatea comunităților pe care le conduc, trebuie să discutăm puțin despre reforma din sănătate”, a declarat ministrul Sănătății.

Totodată, Alexandru Rafila a precizat că o componentă majoră a reformei în sănătate este legată de resursele umane, potrivit news.ro.

„Reforma aceasta are două componente majore. Una se leagă de resursele umane în sănătate, pentru că fără resurse umane în sănătate  toate lucrurile pe care le facem și le investim nu vor fi funcționale. În mod evident, nu putem peste noapte să creăm specialiști. Ei trebuie motivați, trebuie atrași, trebuie stabilizați și avem foarte multe pârghii la îndemână în acest moment. Aș vrea să mulțumesc în mod deosebit Organizației Mondiale a Sănătății care ne acordă asistență tehnică pentru derularea acestor proiecte. Implementarea managementului profesionist în spitale este o altă chestiune care ne interesează pentru că utilizarea fondurilor publice și eficientizarea activității medicale este de asemenea o prioritate”, a mai precizat ministrul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”