Alimentul consumat de români în post, plin de ceară. Avertismentul de la ANPC

Uleiul de măsline, folosit destul de des de toată lumea, ar conține ceară, potrivit controalelor făcute de ANPC înainte de sărbători.
  • Publicat:
Alimentul consumat de români în post, plin de ceară. Avertismentul de la ANPC
Se regăsește în toate supermarketurile din România

Uleiul de măsline, care se vinde în toate supermarketurile din România, ar conține steroli modificați și urme de ceară. Au fost aplicate mai multe amenzi. 

Uleiul de măsline ar conține ceară

Inspectorii ANPC au efectuat controale masive la peste 600 de importatori de ulei de măsline de la noi din țară. Verificările au scos la iveală nereguli mari, produse expirate, ulei păstrat în condiţii necorespunzătoare, ambalaje deteriorate și lipsa unor informaţii de pe etichetă.

”Ca urmare a analizelor de laborator, a rezultat neîncadrarea a trei dintre acestea în prevederile legale europene, din punctul de vedere al caracteristicilor organoleptice, aciditate, extincţia specifică, conţinutul de ceară, compoziţia acizilor graşi şi compoziţia de steroli”, a transmis ANPC.

A fost oprită de la comercializare o cantitate enormă de ulei de măsline. Este vorba despre 240 de litri, în valoare de peste 10.000 lei.

Nu trebuie încălzit

Uleiul de măsline extra virgin este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pe care le puteți consuma crude. Este bogat în grăsimi mononesaturate și antioxidanți, în special polifenoli, care au proprietăți antiinflamatorii puternice. Punctul său de ardere este relativ scăzut, ceea ce înseamnă că își pierde beneficiile nutriționale atunci când este încălzit.

Este ideal să consumați 1-2 linguri din acest ulei. Îl puteți stropi peste salate proaspete sau îl puteți amesteca și cu suc de lămâie și ierburi pentru un dressing ușor și acrișor.

Studiile au mai arătat că un consum constant al acestui ulei poate reduce riscul de boli de inimă, îmbunătăți funcția creierului și chiar ajuta la gestionarea greutății.

Urmărește CSID.ro pe Google News