Alimentul nelipsit din frigiderul românilor care poate reduce riscul de cancer colorectal

Cercetătorii au ajuns la această concluzie urmărind dieta și tiparele de sănătate a peste 542.000 de femei timp de 16 ani.
  • Publicat:
Alimentul nelipsit din frigiderul românilor care poate reduce riscul de cancer colorectal
Alimentul nelipsit din frigiderul românilor care poate reduce riscul de cancer colorectal

Calciul poate reduce riscul femeilor de a dezvolta cancer colorectal, potrivit unui nou studiu.

Conform concluziilor unui studiu realizat în Marea Britanie și publicat în revista Nature, femeile trebuie să consume 300 mg de calciu pe zi pentru a-și reduce riscul de cancer cu 17%. Aceasta este aproximativ cantitatea conținută într-un pahar de lapte.

„Produsele lactate (inclusiv dovezile privind lactatele totale, laptele și brânza, precum și calciul din dietă) și suplimentele de calciu probabil reduc riscul de cancer colorectal”, au scris cercetătorii de la Universitatea Oxford și Cancer Research UK în studiu. „Acest lucru subliniază rolul protector potențial al produselor lactate, în mare parte datorită calciului, în dezvoltarea cancerului de colon”, a declarat cercetătoarea principală, Dr. Keren Papier, conform BBC.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie urmărind dieta și tiparele de sănătate a peste 542.000 de femei timp de 16 ani.

Totuși, aceștia au avertizat că reducerea riscului de cancer nu este atât de simplă precum consumarea unui litru de înghețată, deoarece cercetătorii au descoperit că „dintre alimentele și nutrienții legați de lactate examinați în prezentul studiu, toate au fost asociate invers cu riscul de cancer colorectal, cu excepția brânzei și înghețatei”.

„Rolul protector probabil al calciului,” au adăugat cercetătorii, ar putea rezulta din modul în care acesta se leagă de acizii biliari și acizii grași liberi în colon, „reducând astfel efectele lor potențial cancerigene”.

„Concluzionăm că produsele lactate ajută la protejarea împotriva cancerului colorectal”, se afirmă în studiu. „Iar acest efect este determinat în mare parte sau în totalitate de calciu”.

Studiul a mai constatat un risc cu 8% mai mare de cancer colorectal asociat cu „un consum mai mare de carne roșie și procesată” și a notat „o asociere mai mare pentru carnea procesată decât pentru cea roșie”.

Cercetătorii au determinat, de asemenea, că alcoolul crește riscul cu 15%.

Deși studiul s-a concentrat pe „laptele lactat”, Dr. Lisa Wilde, de la organizația caritabilă Bowel Cancer UK, a declarat pentru BBC că există modalități de a crește aportul de calciu chiar și dacă evitați produsele de origine animală.

„Dacă nu beți lapte lactat, există alte modalități prin care puteți obține calciu”, a spus ea. „De exemplu, din broccoli sau tofu, și totuși să reduceți riscul de cancer de colon”.

Foto: envato

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult