Nicolae Ceaușescu, fostul lider al României, și soția lui, Elena Ceaușescu, organizau adesea mese festive în perioada comunistă. De pe mese nu lipseau preparatele tradiționale românești pe care le savurau cu plăcere. Cei doi soți aveau acces la o mulțime de delicatese culinare, dar exista și un aliment pe care nu-l consumau niciodată.
În perioada comunistă, mesele îmbelșugate erau doar un vis pentru mulţi români. Mâncarea de calitate era un lux accesibil doar celor din cercurile înstărite. În timp ce mulți români abia aveau ce pune pe masă, Nicolae Ceaușeșcu și familia lui se delectau doar cu preparate delicioase.
Soții Nicolae și Elena Ceaușescu obișnuiau frecvent să facă mese festive, mai ales la ocazii speciale, cum ar fi ziua de Crăciun sau noaptea de Revelion. De regulă, cuplul nu ducea lipsă de nimic și se răsfățau cu preparate tradiționale, în vreme ce românii primeau alimente cu rația.
“Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura”, a scris Mihaela Moraru, nepoata lui Nicolae Ceuşescu, în memoriile sale.
Totuși, nepoata lui Nicolae Ceaușescu a specificat că mesele faimosului cuplu nu erau însă atât de simandicoase, cum sunt astăzi. Spre exemplu, Nicolae și Elena Ceaușescu nu consumau niciodată preparate exotice, precum fructele de mare. În prezent, românii sunt mari consumatori de fructe de mare, în principiu cele mai căutate fiind creveții, stridii, homari, langustine, scoici, caracatițe etc.
“Nici nu se comparau rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar daca şi ei ar fi avut acces la ele, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau deloc.”, a mai precizat Mihaela Moraru.
Nicolae și Elena Ceaușescu preferau produsele tradiționale din România, dar nu era deloc exclus ca pe masa lor să apară și alimente precum portocalele, sau bananele, care erau considerate o raritate în acele vremuri.
De asemenea, cozonacul era extrem de îndrăgit de către liderul comunist, cât și de către soția sa, scrie ândul.ro. Atât varianta tradițională a acestuia, cât și cea cu cacao, rahat și stafide, era extrem de îndrăgită de către soții Ceaușescu.
Sursa foto: Adevărul