Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au lansat un avertisment important în perioada postului, privind pericolele asociate cu produsele etichetate ca fiind de post, dar care conțin ingrediente de origine animală. În urma unor controale efectuate în anii anteriori, comisarii ANPC au descoperit mai multe produse alimentare care, deși erau etichetate ca fiind de post, conțineau ingrediente precum ouă sau alte produse de origine animală.
„Este esențial ca, în perioada postului, să alegem alimente sigure și de calitate, care să respecte principiile alimentației de post”, au transmis comisarii ANPC.
Aceștia recomandă consumatorilor câteva măsuri pentru a evita riscurile la cumpărături:
Comisarii ANPC au subliniat și faptul că, de multe ori, etichetările produselor pot fi înșelătoare. În cadrul controalelor din anii anteriori, aceștia au găsit cozonaci etichetați de post care conțineau ouă în compoziție, „maioneză vegetală” care, de fapt, conținea gălbenuș de ou, dar și produse care se prezentau ca fiind „fără colesterol”, deși toate produsele vegetale sunt, de fapt, lipsite de colesterol.
Pentru a evita astfel de capcane, ANPC recomandă citirea atentă a listei de ingrediente și a etichetelor, pentru a nu fi surprins de prezența unor ingrediente de origine animală într-un produs care ar trebui să fie 100% vegetal.
Consumatorii sunt sfătuiți să fie vigilenți și să nu cadă în capcanele unor etichetări înșelătoare, pentru a respecta corect tradițiile și principiile postului.
Citește și: Cum să monitorizezi E-urile din gustările de post
Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock