Autoritatea Naţional Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat marți, 27 august, retragerea de pe piaţă a produsului Salicil, vândut ca agent de conservare pentru alimente de către diverse companii.
Potrivit autorităților, plicuțele cu praf alb conțin de fapt un precursor al aspirinei, care oricum nu ar trebui adăugată la murături.
ANSVSA anunţă că retrage de pe piaţă produsul Salicil (acid salicilic 99%), vândut în magazinele din mai multe, la diverse gramaje şi ambalat de SC CIS Com SRL, SC Heron A-Z SRL, SC San Andreas SRL, SC Condipast Prod SRL şi SC Cico Ditrbution SRL.
Motivul retragerii „conservantului” Salicil este că substanța nu este autorizată ca aditiv alimentar în România.
Produsul a ajuns deja în magazine din județele Alba, Mureș, Satu Mare, Arad, Bihor, Cluj, Bistrița Năsăud, Brașov, Sălaj și Maramureș.
Cei care au cumpărat acest produs sunt rugați să nu le utilizeze și să le returneze la magazinele de unde le-au achiziționat.
Acidul acetilsalicilic, cunoscut ca aspirină, nu contribuie la procesul de pasteurizare, necesar pentru a asigura durabilitatea și siguranța murăturilor.
Potrivit Violetei Tărîță, ingineră coordonatoare în Secția Sănătate Nutrițională și a Copiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, adăugarea aspirinei în conserve împiedică procesul natural de conservare, care ar trebui să fie favorizat de oțet și sare.
”O perioadă, aspirina era folosită în rând cu alți conservanți în industria alimentară, dar a fost exclusă deoarece are, de fapt, calități medicinale, nu conservante. În locul aspirinei, se recomandă utilizarea doar a ingredientelor necesare pentru murare, cum ar fi sarea și oțetul”, a explicat Violeta Tărîță.