Au murit asfixiați după ce au mâncat o banală prăjitură cu orez. Ce li s-a întâmplat, de fapt

Prăjitura, cunoscută sub denumirea de mochi, este formată din chifle din orez moale și mestecabil. Chiflele sunt și lipicioase și trebuie mestecate îndelung înainte de a fi înghițite.
  • Publicat:
Au murit asfixiați după ce au mâncat o banală prăjitură cu orez. Ce li s-a întâmplat, de fapt

În Japonia, o tradiție culinară foarte populară în perioada sărbătorilor de Anul Nou poate reprezenta un pericol grav pentru vârstnici: prăjiturile de orez, numite mochi. Acestea sunt un simbol al sărbătorii și sunt consumate în cantități mari la începutul fiecărui an, însă ele pot fi extrem de periculoase pentru persoanele în vârstă, fiind una dintre principalele cauze de sufocare.

Conform statisticilor recente, aproximativ 20% dintre decesele din cauza sufocării cu prăjituri de orez au loc în primele trei zile ale anului.

Ce sunt prăjiturile de orez mochi?

Mochi este o prăjitură tradițională japoneză făcută din orez glutinos, care este fiert și apoi bătut până capătă o textură elastică, vâscoasă. Aceste prăjituri sunt consumate frecvent în perioada sărbătorilor, mai ales în prima săptămână a anului, când japonezii sărbătoresc Anul Nou. Se crede că mochi simbolizează un nou început și este un ingredient esențial în preparatele festive, cum ar fi ozoni (supă de Anul Nou) sau kagami mochi (un tip de ofrandă adusă zeilor).

Cu toate acestea, textura mochi-ului poate fi extrem de periculoasă, mai ales pentru persoanele în vârstă sau pentru cei cu probleme de masticație sau înghițire. Orezul glutinos devine foarte lipicios și compact, iar o persoană poate să se sufoce rapid dacă nu mestecă suficient sau dacă înghite prea mult.

Pericolul mochi pentru bătrâni

Ceea ce face ca mochi să fie atât de riscant este consistența sa densă și lipicioasă. Pentru vârstnici, care pot avea dificultăți în a mesteca sau înghiți corect din cauza problemelor dentare sau a unor afecțiuni ale gâtului, consumul acestui tip de prăjitură poate duce rapid la sufocare. În plus, bătrânii pot fi mai puțin conștienți de riscurile asociate și pot mânca mai repede sau mai mult decât pot înghiți în mod sigur.

Deși mochi este consumat pe parcursul întregii perioade de Anul Nou, statisticile arată că majoritatea incidentelor fatale au loc în primele trei zile ale anului, când familiile japoneze se adună pentru a sărbători și pentru a mânca împreună. În aceste zile, bătrânii sunt adesea încurajați să consume o porție mare din prăjitura tradițională, ceea ce poate duce la un număr crescut de incidente.

Măsuri de precauție și soluții

Pentru a preveni astfel de tragedii, autoritățile din Japonia au început să promoveze conștientizarea riscurilor asociate cu consumul de mochi în rândul vârstnicilor. De asemenea, s-au adoptat măsuri pentru a încuraja bătrânii să mestece prăjitura cu grijă și să o consume în porții mici. De exemplu, unii specialiști recomandă ca mochi să fie preparat într-un mod mai ușor de mestecat, prin tăierea acestuia în bucăți mai mici sau prin amestecarea lui în supe sau alte preparate care fac ca înghițirea să fie mai ușoară.

În plus, spitalele și organizațiile pentru vârstnici oferă ghiduri și informații educaționale despre pericolele asociate cu mochi-ul și alte alimente tradiționale de sărbători. Unele familii aleg chiar să evite prăjiturile de orez sau să le înlocuiască cu alternative mai sigure, cum ar fi mochi-ul tăiat în bucăți mici sau prăjituri mai moi și mai ușor de digerat.

Sursă foto: Shuttestock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult