Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, astăzi, o avertizare meteo de cod roșu, valabilă pentru mai multe județe din mai bine de jumătate de țară.
Avertizarea meteo ANM este valabilă pentru vineri, 16 august 2024 și se referă la un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat.
„În județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman, valul de căldură va fi persistent. Temperaturile maxime vor fi de 39…41 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul a 23 de grade (noapte tropicală), izolat de până la 26 de grade în Dealurile de Vest.
Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”.
Tot pentru vineri, 16 august 2024, ANM a emis și o avertizare meteo de tip cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.
Potrivit ANM, „valul de căldură va persista, astfel încât în centrul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, precum și în vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade, iar minimele de 21…22 de grade, caracterizând o noapte tropicală”.
O altă avertizare meteo de la ANM, de tip cod galben, este valabilă în nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, local în Transilvania și Muntenia.
„Valul de căldură se va menține în nordul Crișanei, Maramureș, Moldova și local în Transilvania și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi în general de 34…37 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local minimele nu vor coborî, în general, sub 20 de grade”, anunță meteorologii ANM.
Prin adoptarea unor măsuri simple, dar eficiente, putem reduce riscul de epuizare termică și alte complicații grave. Pe lângă consumul de apă, este important să evităm expunerea directă la soare și să ne retragem în locuri răcoroase atunci când temperaturile devin insuportabile.
În cazul în care cineva începe să prezinte simptome de epuizare termică, este vital să se retragă într-un spațiu răcoros și să consume lichide treptat.
Evitarea consumului brusc de apă rece este esențială pentru a preveni șocul termic. Un amestec de apă minerală cu lămâie, miere și puțină sare poate ajuta la refacerea echilibrului electrolitic și la stabilizarea stării generale pe timp de caniculă.