Avertizare meteo ANM de ploi torențiale, vijelii și grindină. Harta zonelor afectate de fenomene meteo extreme

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de ploi torențiale, vijelii și grindină valabilă pentru următoarele ore.
  • Publicat:
Avertizare meteo ANM de ploi torențiale, vijelii și grindină. Harta zonelor afectate de fenomene meteo extreme

Avertizarea meteo ANM este valabilă de marți, 27 august 2024, ora 10.00 până miercuri, 28 august 2024, la ora 03.00 și vizează o instabilitate atmosferică în multe zone din țară.

Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul în care este valabilă avertizarea meteo se vor semnala ploi torențiale, vijelii și chiar grindină, în timp ce cantitățile de apă ar putea ajunge chiar și la peste 40 de l/mp.

„În intervalul menționat, în Transilvania, la munte, în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului (rafale în general de 50…60 km/h). Pe alocuri vor fi vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.  Notă: Astfel de fenomene vor fi pe alocuri și în celelalte zone”, se arată în avertizarea meteo de la ANM.

Harta zonelor afectate de fenomene meteo extreme

Prognoza meteo în septembrie 2024. Cum va fi vremea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru perioada 26 august – 8 septembrie 2024. Astfel, specialiștii au arătat cum va fi vremea în fiecare regiune a țării, dar și că valul de caniculă va înceta, iar ploile își vor face apariția.

În Muntenia, canicula va persista la începutul săptămânii, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 34…35 de grade, însă în zilele de 28, 29 și 30 august sunt estimate valori mai scăzute, în general de 30…31 de grade. În perioada 31 august – 5 septembrie, vremea va redeveni călduroasă, posibil caniculară în timpul după-amiezelor, cu o medie a valorilor diurne ce vor oscila între 32 și 34 de grade. Spre finalul intervalului de prognoză va fi posibilă o scădere ușoară, până spre 30 de grade. În primele nopți media temperaturilor minime va fi de 18…19 grade, apoi va scădea ușor și treptat, astfel la finalul intervalului se va ajunge la 15…16 grade. Sunt prognozate ploi locale în perioada 27 – 31 august. În restul intervalului, ploile sunt posibile doar pe arii restrânse.

În Dobrogea, în primele două zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă, local caniculară în partea continentală a regiunii, cu o medie a temperaturilor maxime de 32…33 de grade, însă în zilele de 28, 29 și 30 august, pe fondul accentuării instabilității atmosferice se va răcori, astfel vor fi valori în general de 26…28 de grade. După aceste interval, sunt estimate valori în jurul a 30…31 de grade. Media minimelor termice va fi în scădere ușoară, de la peste 20…22 de grade în primele 3 nopți, la valori în jurul a 18 grade la final de august și început de septembrie. Sunt prognozate ploi în perioada 27 – 31 august, când sunt posibile și cantități de apă însemnate. În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”