Laptele de bivoliță include vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B4, vitamina B5, vitamina B6, vitamina B9, vitamina B12, vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, zinc, fosfor, cupru, fier, proteine, sodiu, carbohidrați și grăsimi. Alături de produsele obținute reprezintă surse importante de proteine, care pot echilibra sănătatea generală.
„Numai noi îi ţinem pentru că ne sunt dragi. Unul tânăr dacă nu îi iese banul, nu stă lângă ei. Nu se rentează, la 50 de bivoli trebuie 30 de milioane, un salariu minim”, comentează un localnic din Suciu de Jos, din judeţul Maramureş.
Alţi săteni se declară mulţumiţi deşi e mult de muncă. „E rentabil, după pensia mică, mai adunăm ceva, cât de cât. Cât costă un litru de lapte? 4,50 la stat. La abonaţi 5,6 lei”, spune Anuca Nechita, localnică din aceeaşi localitate.
Fermierii spun că, deşi laptele de bivoliţă e la mare căutare, e mult mai simplu să crească vaci. Dau până la 25 de litri de lapte, faţă de maximum 10, cât dă în mod obișnuit o bivoliţă. În plus, şi subvenţia de la stat e mai mică.
De aceea, în pieţe doar în câteva magazine mai găsim lapte şi brânzeturi de bivoliţă. „Le consumăm, dar sunt foarte rare. Îmi place ernorm de mult smântâna de bivoliţă,dar nu o găsim. Mai găsim şi cu lapte de bivoliţă, dar e foarte rar”, spune un client.
„Avem mozzarela de bivoliţă, smântână, urdă. Cam toate sunt foarte cerute”, se laudă un vânzător. Asta şi pentru că sunt foarte sănătoase. „Conține o cantitate importantă de proteine, cu o valoare biologică foarte bună. Mai mult calciu, cu 50% mai mult decât laptele de vacă. Mai puţin colesterol, cu 30-40%”, explică Iulia Trif, nutriționist.
Un kilogram de mozarella din lapte de bivoliță costă 80 de lei, în timp ce aceeași cantitate de urdă, burduf sau telemea costă 60 de lei. Pentru un litru de lapte, cumpărătorii plătesc 15 lei, iar pentru unul de smântână 50 de lei.
Lactobacillus plantarum, o bacterie prezentă în laptele de bivoliță, poate îmbunătăți absorbția mineralelor și a vitaminelor și poate stimula producția de proteine. Aceste probiotice pot crește protecția împotriva agenților patogeni din tractul gastrointestinal și pot întări imunitatea.
Beneficiile laptelui de bivoliță pot include bacterii care sprijină sănătatea, denumite probiotice. Consumul de produse lactate cu probiotice poate ajuta la: scăderea nivelului de colesterol, gestionarea greutății, reducerea bolilor asociate inimii și diminuarea riscului de apariție a accidentului vascular cerebral.
Consumul regulat de lapte de bivoliță poate reduce nivelurile colesterolului, tensiunii arteriale și trigliceridelor, potrivit nutriționiștilor. Astfel, consumul zilnic ar putea sprijini sănătatea inimii, fiind printre beneficiile laptelui de bivoliță.
Laptele de bivoliță are în compoziție multe minerale, precum: cupru, mangan, fosfor și zinc, dar și o concentrație generoastă de calciu. Acestea contribuie la întărirea oaselor. În același timp, laptele de bivoliță are mai mult calciu decât laptele de vacă. Poate ajuta la prevenirea afecțiunilor la nivelul oaselor, cum ar fi osteoporoza și artrita.
Totodată, laptele de bivoliță poate conține bacteria Lactobacillus paracasei, care poate avea efecte împotriva instalării obezității. În plus, beneficiile laptelui de bivoliță asigură probiotice care ar putea contribui la gestionarea unei greutăți corporale optime.
Adevărata problemă o au abia cei care au alergie la laptele de bivoliță, o afecţiune mult mai rară decât intoleranţa la lactoză, ce pare să afecteze cel mult 0, 9% din populaţie. Pentru aceste persoane consumul de lapte de vacă este, practic, imposibil, pentru că organismul lor nu poate procesa proteinele din acest tip de lapte.
FOTO: Shutterstock