An de an, pe data de 6 ianuarie, creștinii sărbătoresc Boboteaza! În această zi, preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli. Potrivit superstiţiilor din popor, nu este bine să te speli pe cap sau să speli haine de Bobotează.
Pe 6 ianuarie, credincioșii prăznuiesc Boboteaza sau Botezul Domnului! Această sărbătoare cu cruce roșie încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.
De Bobotează, , preoţii sfinţesc apele, iar cu apa sfinţită, denumită Agheasma Mare, oamenii îşi stropesc casele şi animalele. În schimb, nu se împrăştie agheasmă peste cai şi peste iepuri, care se pot preface în diavoli.
Agheasma luată de la preot în ziua de Bobotează ajută la curăţarea gospodăriei de diavoli, moroi, șerpi, purici, boli, dar și de influența oamenilor malefici, precum favorizarea unor recolte bogate. Restul de agheasmă pe care o primesc de la preot când vine cu Iordanul o păstrează în sticle, pentru leac.
Această apă are o semnificaţie specială. Se spune că apa sfinţită luată de Bobotează are puteri miraculoase. În plus, pe 6 ianuarie nu e bine să te speli pe cap, pentru că se murdăreşte apa sfinţită. Unii bătrâni spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot restul anului.
În zonele de pe malul unei ape, în timpul slujbei de Bobotează, s-a împământenit obiceiul ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, uneori îngheţată, iar câţiva feciori curajoşi sar după ea şi o aduc înapoi.
Potrivit unei alte credințe populare, atunci când preotul bagă sau aruncă crucea în apă, dracii ies de unde s-au ascuns şi fug pe câmp, dar nu pot fi văzuţi de oameni, ci doar de lupi, care îi urmăresc şi îi sfâşie.
Mai mult de atât, fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an, potrivit credinţei populare.
Sursa foto: captură video Trinitas TV