Calendar ortodox 15 august 2024. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștini

Calendar ortodox 15 august 2024. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștinii ortodocși din întreaga lume.
  • Publicat:
Calendar ortodox 15 august 2024. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștini
Calendar ortodox 15 august 2024. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștini

Sărbătoarea de Sfânta Maria, sau Adormirea Maicii Domnului, este cea mai veche sărbătoare din cele închinate Maicii Domnului, fiind dezvoltată prima dată în secolul al V-lea, după Sinodul de la Efes din anul 431, când Maica Domnului a fost numită Născătoare de Dumnezeu.

Sărbătoarea cu cruce roșie de Sfânta Maria este prăznuită, în fiecare an, în calendarul ortodox, pe 15 august, fiind o sărbătoare cu dată fixă.

Totodată, pe 15 august, de Sfânta Maria, se sărbătorește Ziua Marinei Române și a Forțelor Navale. Astfel, în porturile și orașele de la mare, dar și de la Dunăre, sunt organizate manifestări dedicate acestei sărbători.

Sărbătoare cu cruce roșie pe 15 august 2024. Ce spune Tradiția Bisericii

Adormirea Maicii Domnului nu se regăsește în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiția Bisericii, notează crestinortodox.ro. Potrivit acestei tradiții, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață.

După ce Fecioara Maria și-a cerut iertare de la toți, și-a dat duhul. Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi sufletul ei cel sfânt.

Trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcașurile cerești. Tradiția mai spune că Sfântul Toma a sosit la Ierusalim în a treia zi după înmormântarea Maicii Domnului și a dorit să îi aducă cinste, însă când Apostolii au deschis mormântul, acesta era gol. Trupul Fecioarei Maria a fost ridicat la ceruri de Fiul ei.

După credința Bisericii, la Adormirea Maicii Domnului, trupul ei n-a cunoscut stricăciunea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și preaslăvit, a fost mutată și cu trupul la ceruri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri nu prin puterea ei proprie, ci prin voința Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos, iar în ceruri se roagă de-a pururi pentru noi.

Tradiții și obiceiuri de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Ca și în cazul altor mari sărbători creștine, nici de Adormirea Maicii Domnului nu se lucrează, nu se coase și nu se spală haine. Potrivit tradiției, această sărbătoare se ține pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare sau ocrotire.

În unele sate din țară, în curtea bisericii se organizează o masă la care participă atât sătenii, cât și invitați din alte sate. Un alt obicei se referă la împărțirea de struguri sau prune din noua recoltă, dar și alte bucate, care se oferă pentru „sufletul morților”.

Totodată, sărbătoarea de pe 15 august 2024 abundă și în superstiții sau vechi credințe populare. Astfel, se crede că, dacă înfloresc trandafirii la Sfânta Maria, înseamnă că va fi o toamnă lungă și blândă.

sursa foto: Hepta.

Urmărește CSID.ro pe Google News