Calendar ortodox 18 octombrie 2024. Sărbătoare cu cruce neagră de Sf. Luca

Calendar ortodox 18 octombrie 2024. Astăzi este sărbătoare cu cruce neagră pentru creștinii ortodocși din întreaga lume.
  • Publicat:
Calendar ortodox 18 octombrie 2024. Sărbătoare cu cruce neagră de Sf. Luca

Sfântul Luca este sărbătorit, conform calendarului ortodox, în fiecare an, pe 18 octombrie. În calendar, sărbătoarea de Sfântul Luca este notată cu cruce neagră.

Diferența dintre o sărbătoare cu cruce roșie și una cu cruce neagră se referă la posibilitatea a de lucra în ziua respectivă. Sărbătorile cu cruce roșie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligația de a merge la lucru, și în care mergem la biserică pentru rugăciune. Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinții pomeniți în acea zi, dar putem lucra obișnuit.

Sfântul Luca, cunoscut ca și Luca Evanghelistul, este este unul dintre cei patru evangheliști, fiind considerat de către tradiția creștină autorul Evangheliei după Luca și a cărții Faptele Apostolilor, potrivit Wikipedia.

Cine a fost Sfântul Luca

Luca s-a născut în Antiohia pe Orontes, un oraș elenistic din provincia romană Siria (în prezent în Turcia). El a devenit creștin (ucenic) datorită apostolului Pavel, pe care îl însoțește în timpul misiunii sale inițiale în Grecia – din Troada până în orasul Philippi din Macedonia (cca. 51 d.Hr.) după cum indică relatarea din Faptele Apostolilor.

După martiriul Apostolilor Petru și Pavel la Roma în jurul anului 66 d.Hr., Luca propovăduiește Evanghelia de-a lungul Galiei, Italiei, Dalmației, Macedoniei și Greciei. Aflat la vârsta de 84 de ani în orașul Teba din Boeotia, Luca suferă martiriul pentru credința în Hristos fiind spânzurat de un măslin.

Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Sfântului Luca

De sărbătoare cu cruce neagră Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, pe 18 octombrie, este interzisă prelucrarea lânii, a pieilor de oi și a părului de animale, nu se umbla cu acul, foarfeca, nu se tăia nimic, iar femeile nu se pieptănau pentru că părul încâlcit, lupii se încurcă și se pierd prin păduri.

Potrivit folclorului, de Sfântul Luca, se macină faină pentru iarna întreagă, se pun la conservare pătrunjel, morcovi, țelină, sfeclă.

Vitele nu mai ies la păscut iarbă verde pe izlazuri, ci se trec pe nutreț uscat. Totodată, de această sărbătoare se scot ultimii cartofi din pământ, se ară miriștile și multe altele.

Dacă frunzele pomilor se îngălbenesc și cad repede, anul ce urmează va fi roditor iar dacă plouă mult în octombrie, va fi vânt puternic în decembrie, iar dacă e multă brumă sau chiar zăpadă în această lună, în ianuarie va fi timp frumos.

Nu se împrumută nimic în acea zi, nu se pronunță cuvântul „lup”. În mistica populară se crede că în această perioadă lupoaicele calcă hotarul satelor, răscolesc în gunoaie pentru a găsi tăciuni aprinși, pe care mâncându-i devin mai fertile.

Semnificația numelui Luca

Luca este un nume folosit pentru băieți, în principal în America Latină, Italia, Spania, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Croația, Bulgaria, Grecia și Georgia.

Numele Luca este comun în rândul creștinilor ca rezultat al evanghelistului Luca. În mod similar, numele Luka este, de asemenea, întâlnit în mod obișnuit ca nume de sex masculin în Europa de Est și în special în Balcani, cu numele care are aceeași origine.

Se spune despre cei care poartă acest nume că sunt oameni direcți, sinceri și hotărâți, precum și bărbați destul de autoritari. În timp ce este rezervat, prudent și precaut, Luca este fermecător și caută să mulțumească și să câștige admirația celorlalți. Adesea rafinat și elegant, are mare grijă de aspectul lui.

Totodată, cei care poartă numele Luca sunt înclinați să fie destul de egocentrici, ambițioși și aroganți și furioși în momentul în care sunt supărați.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”