Calendar ortodox 30 august 2024. Sărbătoare cu cruce neagră

Pe 30 august, în calendarul ortodox se anunță sărbătoare cu cruce neagră. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Alexandru.
  • Publicat:
Calendar ortodox 30 august 2024. Sărbătoare cu cruce neagră
Calendar ortodox 30 august 2024. Sărbătoare cu cruce neagră

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Alexandru pe 30 august. Sfântul Alexandru este apărătorul neînfricat al credinței creștine în perioada arianismului și „protectorul omenirii”.

Etimologic, numele Alexandru provine de la vechiul nume persan „Aleksandros”, care este compus din verbul grecesc „alexo” – „a apăra”, „a proteja”, dar și „andros” – forma de genitiv a substantivului aner – bărbat, om.

Astfel, semnificația numelui Alexandru este: „care îi apără pe oameni”. Persoanele care poartă numele Sfântului Alexandru sunt descrise drept persoane dominante, cu puternice argumente, cu un simț ascuțit al afacerilor și o ambiție puternică.

Cine a fost Sfântul Alexandru?

Sfântul Alexandru a trăit în secolul al IV-lea și a fost mucenicul Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantinului. A dus o luptă aprigă împotriva ereziei lui Arie, care susținea că Fiul Lui Dumnezeu nu are natură divină.

A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325 și a luptat pentru dreptatea credinței creștine.

După ce s-a încheiat Sinodul, în fața Patriarhului de atunci al Constantinopolului a apărut un înger care i-a spus că cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru, slujitorul său.

După moartea lui Mitrofan, proorocirea îngerului s-a adeverit, iar Alexandru a devenit Patriarh al Constantinopolului.

În perioada în care a condus Biserica, Sfântul Alexandru a dus o luptă extrem de grea cu adepții ereziei ariene și cu filosofii.

Cu sprijinul lui Eusebiu de Nicomidia, Arie l-a convins pe împăratul Constantin cel Mare să îl oblige pe Alexandru să îl reprimească în comuniune, însă, în ciuda presiunilor, Sfântul Ierarh a refuzat să îl readucă în Biserică.

Alexandru s-a închis în biserică și a început să se roage, iar rugile i-au fost ascultate, deoarece Arie a murit în drum spre Biserică, chiar înainte de a fi reintegrat în comuniune.

Foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”