Pentru prima dată după opt ani, respectiv din 2017, în 2025, creştinii catolici şi cei ortodocşi sărbătoresc Paştele în aceeaşi zi, duminică, 20 aprilie, lucru care se întâmplă doar o dată la câţiva ani.
Conform crestinortodox.ro, prin ziua Învierii Domnului înţelegem biruinţa împăcării, surparea războiului, stricarea morţii şi înfrângerea diavolului, astfel încât „astăzi uşile de aramă le-a zdrobit Stăpânul Iisus Hristos şi pe însăşi numirea morţii a schimbat-o, căci nu se mai numeşte moarte, ci somn”.
Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.
Pentru că Paştele ortodox şi Paştele catolic pică, în 2025, în aceeaşi zi, cei care stabilesc programul noului an şcolar au avut o misiune mult mai uşoară în a stabili când să se bucure elevii de vacanţa de Paşte. Astfel, elevii din întreaga ţară intră în vacanţa de Paşte de vineri 18 aprilie 2025, vineri fiind prima zi liberă, zi liberă legală prin lege.
Vacanţa elevilor ţine până duminică, 27 aprilie 2025, urmând ca din 28 aprilie 2025 ei la şcoală cu ultimul modul de cursuri din anul şcolar 2024-2025.
Sfintele Sărbători Pascale aduc câteva zile libere legale şi pentru românii din câmpul muncii, indiferent că vorbim de românii angajaţi la stat sau la privat. Concret, sunt declarate zile libere legale, cu ocazia, Paştelui, vineri, 18 aprilie 2025, duminică, 20 aprilie 2025, şi luni, 21 aprilie 2025.
FOTO: Shutterstock.